Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Sky Travel | 2024.07.18 | Hírek

A felső-ausztriai Linz városa mindig is kiemelkedő példának számít, amikor jó turisztikai gyakorlatok kialakításáról és megvalósításáról van szó. Linz nemcsak Európa maradandó értékeket felvonultató egyik kulturális fővárosa, hanem a turizmusmarketing kísérleti laborja is egyben.

Linz fejlődése és népszerűségének növekedése ennek a szemléletnek megfelelőlen 2009 óta töretlen. Ekkor viselte a Duna-menti város Európa Kulturális Fővárosa címet. Az azóta eltelt időszakban Linz elnyerte az UNESCO City of Media Arts címet, majd az innovatív kulturális és turisztikai termékfejlesztésért megkapta az Európai Bizottság smart tourism különdíját, olvasható a GD Consulting közleményében.

Mint írják, a 2021-ben hatalmas médiavisszhangot kiváltó, majd azóta tucatnyi rangos elismerésben részesült provokatív „Linz az Linz” (#LinzistLinz) turisztikai kampány után 2022-ben a Linz-bolygó (#PlanetLinz), illetve tavaly augusztusban a Linz hercege (#PrinzvonLinz) című kisfilmmel gerjesztett újabb és újabb reklámhullámot a város turisztikai szervezete: a Linz Tourismus.

Az aktivitások meghozták az eredményt, tavaly már jelentősen maghaladták a főbb turisztikai mutatók a járvány előtti forgalom szintjét, így a hangsúly egyre inkább a fenntarthatóságra: a jó

eredmények és a jó hangulat megőrzésére irányul.

A vendégéjszakák mellett manapság egyre nagyobb hangsúly helyeződik a város lakói és a látogatók közötti összhang és harmónia megteremtésére - mondta Kovács Balázs, a Linz Tourismus magyarországi regionális különmegbízottja.

A jó eredmények láttán az innovatív lendület nem áll meg, sőt, mostantól szintet lép. Mint arról korábban beszámoltak, 2024-ben a "kultúra szuperéve" zajlik Felső-Ausztriában. Idén a felső-ausztriai településeket is tömörítő, Salzkammergut régió adja ugyanis Európa Kulturális Fővárosát. Linz, így a kulturális szuperév egyfajta hídfőállásaként, turisztikai kapujaként is fungál idén.

Az EKF projekt mellett Anton Bruckner felső-ausztriai zeneszerző munkássága is fókuszban kerül: a modern zenei világ előfutáraként tisztelt zeneszerző kétszáz évvel ezelőtti születéséről és életművéről bőséges programmal emlékeznek az év során.

Az idei évben a „hang adja a zenét, a találkozások meg az örömöt” – fordítható le az „AnTON macht die Musik” – játékosan áthallásos kampányszlogen, amely a Bruckner-évre és az emberek közötti harmonikus találkozásokra egyaránt felhívja a figyelmet. Marie-Louise Schnurpfeil – a Linz Tourismus ügyvezetője külön érzékenyítő kampányokat tervez idén a linzi lakosság körében, hogy a helyiekben is elültessék a harmonikus vendégfogdás örömének csíráját, hogy a helyben élők és szolgáltatók könnyen „megtalálják a jó (össz)hangot” a látogatókkal.

"Boldogság-pontok" és izgalmas programok - nem csak nyáron 

A jövőben a turisztikai termékfejlesztés részese lesz a lakosság, ősztől külön részvételi fórumokat tartanak, ahol a turisztikai szolgáltatók, a város turisztikai szervezetének a munkatársai megismerhetik a helyiek igényeit, problémáit, örömeit és kéréseit. E koncepció alapján a turizmust lassan felváltja látogatógazdaság, ahol a vendégforgalom irányított módon növeli a helyiek életminőségét. A jó (össz)hang megtalálását szolgáló érzékenyítő kampány részeként a város forgalmasabb pontjain „boldogság, mosoly, harmónia automatákat” helyeztek el, ahonnan az (össz)hang megteremtését szolgáló kedves üzenetekre, motiváló, pozitív gondolatokra lelhetnek az érdeklődő látogatók és helyeik egyaránt. A frissen elkészült linzi kisfilmek és aszerelmes-levél” küldő online szolgáltatás is már ezeket a harmonikus és pozitív üzenetetek hordozzák magukban.

Recept láthatóan működik: egyre több a mosoly a linzi utcákon és vendéglátóhelyeken. A szuperkulturális év 2024 második felében is elemi erővel folytatódik tovább - folytatja Kovács Balázs és hozzáteszi, hogy erre van ok bőven, hiszen 100 éve, hogy elkészült Ausztria legnagyobb székesegyháza: a linzi Mariendom, amely jubileumra ugyancsak számos rendezvénynél téma. Egészen adventig folyamatosak a fesztiválok, nemzetközi sztárokat felvonultató koncertek.

A Fesztiválok sorából kiemelkedik a jubileumi Bruckner fesztivál szeptember 4. és október 11. között. A jövő múzeumúként működő Ars Electronica központ és az őszi Ars Electronica-fesztivál, szintén kihagyhatatlan élmény a jövő iránt fogékonyak és nyitottak számára.

 

Az elmúlt évben mindig idők legélénkebb magyar vendégforgalmát tapasztalták a linzi szálláshelyek, s az érdeklődés idén is töretlen: a járvány előtti időszakhoz képest a duplázódás már biztosnak tűnik. A csoportos látogatókat a kultúra szuperévében grátisz városnézéssel és rácsodálkoztató, (össz)hangot teremtő történetekkel várja a Linz Tourismus.

(forrás:turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez