Bebarangoltuk Európa legnagyobb folyami szigetét

Sky Travel | 2022. 05. 23. | Hírek

A Csallóközbe szervezett kirándulást újságíróknak a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet.

És mi lehetett volna megfelelőbb helyszín a három országból a Csallóközbe érkezett csapat összeismerkedésére, mint a doborgázi (Doborhošt) Bodza étterem árnyékos udvara? Mint később kiderült, ebben a térségben is az egyik legnépszerűbb étel a sült kacsacomb párolt vörös káposztával és krumplis palacsintával, vagyis loksával, nem véletlen, hogy bevezetőként ezt kóstoltuk dunai alaphangadó halászlével.

Házigazdáink – Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet vezetője, Somogyi Gábor, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke, Kiss Bartalos Éva ügyvezető igazgató és Horváth Katalin, a dunaszerdahelyi Hotel Thermalpark marketing menedzsere – az ebéd után vízre eresztettek bennünket, ugyanis a szomszédos Vajkán csónaktúrát szerveztek nekünk az egyik Duna-ágon.

Persze, ez nem úgy működik, hogy bepattanunk a csónakba és már evezünk is, mert felvezetésként Jankó Zoltán, a vízitúrákat szervező Vodnétúry tulajdonosa tartott nekünk előadást egy részletgazdag térkép előtt a Csallóköz vizeinek sok évezredes történetéről, a duzzasztó megépítését követő hatalmas változásokról, új ágakról, tavakról és főként arról, hogy a vízműrendszer és a régi Duna-medence között egy új, három települést (Doborgáz, Vajka, Bodak) magába foglaló kis sziget alakult ki, amelynek a nem hivatalos földrajzi neve a Kis Csallóköz.

Azután egy utolsó rövid, parti eligazítást követően már toltuk is a csónakjainkat a vízre. Azonnal ráéreztünk, hogy teljesen más a Duna a partról szemlélve, és más, amikor szűkebb, szélesebb ágakon evezve körbeölel a természet a maga zajaival, amikor „hallható” a mélyreható csendet és nyugalmat sugalló ártéri erdő, amely teljesen kikapcsol a hétköznapi rohanásból. Mi egy rövidített túrába kóstoltunk bele, de érdemes hosszabb időre idelátogatni az egész családdal, választani félnapos, egynapos vagy akár kétnapos vízi kirándulást, a bátrabbak pedig kérjék a dzsungeltúrát. És fontos tudni, hogy az idény szeptember 30-án zárul.

A nemzetközi dunai kerékpárúttól a motoros versenypályáig

A környék rohamléptekkel fejlődik, megtudtuk, hogy a gát melletti településeken az ingatlanárak az egekbe szöktek, és mivel a főváros mindössze 25 kilométerre van, a pozsonyiak előszeretettel vásárolnak itt házakat, vagy építenek újakat, népszerű üdülőhelyek sarjadtak például a tavak körül. Ugyanakkor az aktív pihenésre vágyóknak fontos, hogya szigeten halad át a nemzetközi dunai kerékpárút, amely Németországból, majd Ausztriából érkezik a vízi erőmű felvízcsatorna melletti töltésére, Vajkánál a tavak körül halad, majd elhagyja a szigetet a bősi vízierőművön keresztül.

Bősnél mi is elidőztünk, mert épp akkor surrant be a zsiliprendszerbe egy szállodahajó, és természetesen megvártuk, amíg átengedik. Majd főhadiszállásunk, a dunaszerdahelyi Hotel Thermalpark felé vettük az irányt.

„Hozzánk érdemes minden esztendőben visszatérni, mert mindig talál a vendég valami újdonságot” – mondta lapunknak a körbevezetés során Somogyi Gábor szállodaigazgató, a Szlovákiai Élményfürdők, Strandfürdők és Uszodák Szövetségének elnöke. Idén többek között megújult a tó, amelynek partján számtalan kulturális programot szerveznek a nyáron, és a közeljövőben új szárnnyal bővül a szálloda, amely beltéri, kültéri medencéivel, szolgáltatásaival télen-nyáron nyitva áll és a magyarországi vendégeknek is remek kiindulási pont a környék bebarangolására.

Csallóközi strandolási lehetőségként megnézhettük még a nagymegyeri Thermal Corvinust, Szlovákia egyik leglátogatottabb fürdőjét is, amely elsősorban a cseh vendégekre alapozott eddig, de szívesen csalogatnának oda még több magyar turistát.

Ám ha valaki mégis Dunaszerdahelyet választja főhadiszállásként, akkor a környék felfedezésekor kihagyhatatlan a diósförgepatonyi (Orechová Potôň) Malkia Park, amely cirkuszi és magántartásból származó nagymacskafélék, patások, papagájok, majmok stb. legnagyobb közép-európai menedékhelyéből lett májustól Szlovákia első magán állatkertje. De mögötte hihetetlen mennyiségű munka, kitartás, elhivatottság áll, amelyről Klaudia Kollár, a park egyik alapítója beszélt, és szinte minden állathoz volt egy szívszorító története.

S habár hétfőn zárva vannak és ez a nagyvadak böjtös napja is, Matej Piffl főgondozó a kedvünkért húst vitt be az oroszlánokhoz, tigrisekhez, sakálokhoz, hogy láthassuk, miként vetik rá magukat a húscafatokra, vagy kapnak össze az ebéden. A bátrak mindezt közvetlen közelről, egy dzsipből is végignézhetik, de senki ne kérdezze, hogy az autó hátsó, műanyag védője miért visel magán markáns fognyomokat. A 2016-ban nyílt parknak a Malkia nevű nőstényoroszlán volt az első, cirkuszból megmentett lakója, róla kapta a park a nevét, amelyre a gyerekekkel érkezők legalább fél napot szánjanak.

Állítólag az állatok már megszokták, hogy a park alapzaját a szomszédos SlovakiaRing motoros versenypálya adja meg, így innen kilépve a következő program már a család férfitagjait illeti. Bármikor érkezel, szinte biztos lesz edzés a pályán, kis szerencsével verseny is. Én több magyar versenycsapat közös edzését láthattam, sőt, kivételesen beengedtek az irányítóközpontba is, ahol monitorokon figyelik a pályán történteket, irányítják a motorosokat. A teljesen üzleti alapon működő pályán lehet gokartozni, s habár a pálya Forma-1-es versenyekre is alkalmas, ez a téma még nincs terítéken.

 

Itt érik a vidám paradicsom

Kivételes, egyszeri lehetőség volt, hogy láthattam, miként érik Dunaszerdahelyen a csallóközi „vidám paradicsom”. Bindics Zsolt, a Greencoop termelői társulás elnöke azért megjegyezte, hogy a kertészek, érthető okokból finoman szólva sem tapsolnak a látogatóknak, nem véletlen, hogy csak védőöltözetben léphettünk be a pavilonba, ahol az elnök beavatott a termelési folyamatba, és kóstolhattuk az édes, vegyszermentes, fürtös koktélparadicsomot. Amelyet érdemes keresni a boltokban, szupermarketekben.

Azután levezetésként akác- és bodzaillat fergetegében kerékpározhattunk egy rövidet Kisudvarnok és Dunatőkés között. Dunaszerdahelyen egyébként turisztikai információs központ működik a városházával szemben, a csallóközi kerékpározást is programba sorolók itt érdeklődhetnek az útvonalakról, de szálláshelyekről, vendéglőkről is kaphatnak tájékoztatást.

Dunatőkésen a malomnál Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója fogadott bennünket és beszélt a hajdanán Cséfalvay János által épített malomról, amelyekből régen 300 is működött a környéken. Másnap pedig a múzeumban avatott be színes, érdekes eseményekkel fűszerezve a Csallóköz értékeibe, az itt élő emberek sok évszázados, izgalmas történetébe.

S mivel a Csallóköz legnépesebb települése Komárom, ezt sem hagyhattuk ki a programból. Persze, az idő szűke miatt csupán egy kis városnézésre és természetesen a komáromi erődrendszer szlovákiai részére futotta, ahol főleg uniós forrásokból már elkezdődtek a felújítások, állagmegőrzések, ám az is elhangzott, hogy egyelőre nincs konkrét koncepció a hatalmas terület hasznosítására. A magyar oldalon lévő komáromi Csillagerődöt egyébként a Liget Budapest Projekt keretében már teljesen felújították.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez