Az élet napos oldala a Maldív-szigeteken

Sky Travel | 2023.01.25 | Hírek

 

Felfutóban van a magyar utazók körében a Maldív-szigetek, ahová tavaly közel ötször több honfitársunk utazott el, mint 10 évvel korábban. Hazánk a közép-európai térség küldőpiacai közül 2012-ben még csak a negyedik helyet foglalta el, 2022-re már dobogós lett, amely mintegy 15 ezer utazót jelent.

Az évi 1,6 millió turistával büszkélkedő szigetország – ahová legalább 34 ezer magyarnak kellene elutazni évente, hogy a top 10 küldőországba bekerüljünk – mindenesetre nagyon elégedett ezzel a számmal, és úgy látja, a régió egyre jobban teljesít. Nem véletlen tehát, hogy már az év elején sor került arra a szakmai találkozóra, amelyet a maldív Constance Hotels & Resorts szervezett magyar utazási irodásoknak.

A budapesti Table lakásétteremben tartott rendezvényen elsőként Johana Cerna, a maldív Constance Hotels & Resorts közép-európai régióért felelős értékesítési vezetője mutatta be a szállodalánc két maldív-szigeteki tagját, a Moofushit és a Halavelit.

Ezt követte Szegedi Andrea, a Visit Maldives közép-európai regionális igazgatójának számos érdekességgel színesített előadása a szigetvilág turizmusáról, majd Horváth Gábort, az Emirates Country Managerét hallhattuk, a légitársaság újdonságairól.

A Maldív szigetek nemzeti idegenforgalmi hivatala, a Maldives Marketing & Public Relations Corporation (MMPRC) nem titkolt célja, hogy szigeteket „az élet napos oldala” márkanév alatt a világ legkedveltebb turisztikai desztinációi közé emelje. Tavaly – 2020 és 2021 után – sorozatban harmadszor nyerték el a World’s Leading Destination címet,amelyben az is közrejátszott, hogy a szigetek a Covid után az első közt nyíltak meg újra a turisták előtt, és még a korábban első számú beutazók, a kínai turisták elmaradásával is utolérték, sőt meg is haladták a 2019-es számokat.

A szigetek népszerűsége persze nem véletlen, a páratlan és magával ragadó tájhoz (hamisítatlan fehér homokos part, apró szigetek, türkiz óceán) unikális szálláshelyek és egyedi, minőségi szolgáltatások sora társul, így minden adott az álomnyaraláshoz.

A szigeteken épp tavaly ünnepelték azt, hogy 50 éve fogadták az első turistát. Az elmúlt fél évszázad alatt a turisztikai infrastruktúra annyit felfejlődött, hogy az ide látogató mintegy 1200 kereskedelmi szálláshely közül (resortok, lakóhajók, vendégházak és hotelek) válogathat, ami közel 60 ezer férőhelyet jelent. A szám nagyon magas ahhoz képest, hogy az eldugottnak hitt ötcsillagos luxusresortokban a vendég úgy érezheti, csak ő létezik itt, egyedül a természettel.

Bár a szigetek összterülete kétszer is elférne Budapesten, mégis a hatalmas területen elszórt, korallzátonyokkal övezett apró atollok (közülük 200 a helyi lakosok otthona, 167 pedig resortoknak nyújt helyet) azt az érzést keltik az ott nyaralókban, hogy közel s távol senki sincs, aki békéjüket zavarná.

A másik szlogen, ami a Maldív-szigetekre jellemző, a „No shoes, no news” életérzés. Johana Cerna kiemelte, hogy még az olyan ötcsillagos luxusresortokban is, mint a Moofushi és a Halaveli, annyira magunk mögött hagyhatjuk a civilizációt, hogy egész nyaralásunk alatt még csak cipő után sem kell néznünk.Ezt valóban szó szerint értik, éttermeik épp úgy „mezítlábasak”, mint a resort területén bármely más aktivitás, amiből jócskán akad mindenhol,tehát a lecsendesedni, elvonulni nem tudó látogatóiknak is a programok özönét kínálják egész nap, a napfelkelte-jógától az éjszakai horgászaton át a számos vízi sportig, de a helyiekkel való találkozás és a helyi kultúra megismerése is fókuszban van.

Szegedi Andrea a különleges élmények közé sorolta azokat a fenntarthatósági törekvéseket is, amelyek során a turistákat bevonják a természetvédelembe, legyen az akár a szemétgyűjtés, a korallmentési programban való részvétel, vagy éppen egy workshop a hulladék újrafelhasználásáról és komposztálásáról.

És mivel az sem mellékes, hogyan jutunk el a Maldív-szigetekre, Horváth Gábor biztató híreket hozott ezzel kapcsolatban. Az egyik újdonság, hogy a jelenlegi heti öt nap helyett a nyári menetrendben mindennap közlekedik majd az Emirates járata Budapest és Dubaj között, így dubaji átszállással bármelyik nap elindulhatunk a Maldív-szigetekre (is). Mint a szakember kiemelte, a 3 órás átszállóidő optimális és kényelmes, a turistaosztály pedig már Budapestről kiemelt utazási élményt nyújt,amit többek között a szélestörzsű gép, a többfogásos menü, a korlátlan italfogyasztás, a több mint 5 ezer szórakoztató csatorna és az ingyenes poggyászkeret jelent.

Horváth Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szigetekről hazafelé érdemes Dubajban megállni (2 nyaralás egy jegy áráért), sőt, ha január 29-ig megváltjuk  jegyünket, extra kedvezményekhez juthatunk a dubaji attrakciók megtekintésekor.

(forrás:turizmus.com) 

Vissza a hírekhez