Akár három euróért is szerezhetünk házat ebben a szicíliai faluban

Sky Travel | 2024.06.21. | Hírek

A helyi hatóságok tulajdonába tartozó, szerkezetileg jó állapotú házakat bocsátanak árverésre 3 eurós kikiáltási áron egy szicíliai faluban

2019-ben a dél-olaszországi Sambuca di Sicilia faluban terjedt el az a később több olasz település által átvett gyakorlat, hogy „egy kávé áráért” hirdettek meg házakat. Az ehhez hasonló programok később népszerű eszközzé váltak a fogyatkozó lakosságú települések számára, hogy növeljék lakosaik számát, egyben megakadályozzák, hogy a használaton kívüli épületek állaga hanyatlásnak induljon.

Míg a kezdeményezések egyes helyeken elbuktak, Sambuca eladásra kínált házai iránt óriási volt a kereslet. Olyan távoli helyekről is érkeztek vevők, mint az Egyesült Államok vagy a Közel-Kelet. A 2019-ben és 2021-ben is meghirdetett akciók révén összesen mintegy 20 millió eurót sikerült injekciózni a helyi gazdaságba.

(forrás:turizmus.com)

A szicíliai faluban most újabb elhagyatott házak kerülnek kalapács alá, azonban most is van néhány kikötés, amelyekkel a potenciális vevőknek nem árt tisztában lenniük.

Ezúttal tíz házat bocsátanak árverésre 3 eurós kikiáltási áron. Az épületek a település szaracén negyedében találhatók, és a hírek szerint szerkezetileg ugyanolyan jó állapotban vannak, mint azok a házak, amelyeket a korábbi eladási programok keretében értékesítettek. Az 1969-es földrengés után elhagyott épületek a helyi hatóságok tulajdonába tartoznak, ezért az eladás folyamata gördülékenyebb, mint azokon a helyeken, ahol az önkormányzatoknak kell közvetíteniük a vevők és a magánszemély tulajdonosok között.

A kínált ingatlanok két-három hálószobás, 80 négyzetméternél nem nagyobb, mézszínű kőből épült házak. Két- vagy háromszintesek, és néhányhoz terasz is tartozik, sőt egyik-másik épület belső udvarral is rendelkezik, citromfákkal és majolikacsempével burkolt padlóval.

A vételár valószínűleg jóval magasabb lesz a 3 eurós kikiáltási árnál. A korábbi akciók során a legtöbb ingatlan 5 ezer és 10 ezer euró közötti áron kelt el.

A legtöbb ház azonban a jelenlegi állapotában nem költözhető, számos javítást igényel. Az új tulajdonosoknak legalább 30 ezer eurós pluszköltséggel kell számolniuk, ami teljes átalakítás esetén 200 ezer euró fölé is emelkedhet.

A felújítást a vásárlástól számított három éven belül be kell fejezni, különben a vevők elveszítik az ötezer eurós foglalót.

Az érdeklődők a település önkormányzatának honlapján találnak bővebb információkat, fotókat és pályázati űrlapokat.

 

Felpezsdült a település élete

Az eddigi értékesítési programok alaposan megváltoztatták a szicíliai település életét. Egyrészt jövedelmező megbízásokat hoztak a helyi építési vállalkozóknak és mérnököknek, ösztönözték új turisztikai szálláshelyek, üzletek és a digitális nomádok számára coworking irodák megnyitását.

Másrészt megváltozott a település demográfiai helyzete is. Mivel az itteni ingatlanok különösen az Egyesült Államokból származó vásárlók körében voltak népszerűek, a települést a népes amerikai közösség miatt már Kis Amerikának is nevezik – írja a Euronews.

Vissza a hírekhez