A sziget, ahol telefonos ébresztővel szólnak a szállodában, amikor látszik a sarki fény

Sky Travel | 2024.03.11. | Hírek

Izland általában akkor kerül be a hírekbe, ha kitör egy vulkán és a láva éppen elönteni készül valamelyik települést. Laptársunk, a Privátbankár Világjáró rovata ezúttal ezt a vadregényes szigetet fedezte fel.

A legjobb megoldás Izland megismeréséhez, ha autót bérelünk. Nem lehet eltévedni, mert nagyjából csak az 1-es út van, ami körbevisz a parton, középen ugyanis a gigantikus jégmező terpeszkedik, nyáron is nehezen járható utakkal.

Reykjavíkból egyszer déli, egyszer északi irányba indultam el, a sziget keleti oldalát nem ismerem, oda még valamikor muszáj lesz egyszer elmennem. Most a két út legemlékezetesebb pillanatait próbálom címszavakban felidézni anélkül, hogy pontosan leírnám, konkrétan melyik esemény melyik út alatt történt.

Északon egészen a Húsavík nevű kisvárosig jutottam. Fontos tudni, hogy

Izlandon már az is településnek számít, ha egy kereszteződés négy sarkában áll egy-egy ház.

Nos, mire behajtottam Húsavíkba, addig motorosszánoztam a jégmezőkön, megnéztem belülről egy mozgó jégbarlangot, egy lakatlan öbölnél fél napig figyeltem a fókák életét, fürödtem egy melegvízű patakban, miközben kint kábé mínusz 20 fok volt, megettem életem legfinomabb homárlevesét, beléptem Vörös Erik (viking hajós, Grönland felfedezője) feltételezett házába és annyi sarki fényt láttam, amennyit csak akartam.

Eleve annál jobb szállodai szolgáltatást el sem lehet képzelni, mint hogy az éjszaka közepén telefonos ébresztővel szólnak, hogy most van a sarki fény, ha érdekli, akkor megtekintheti.

 

A teljes írást laptársunk, a Privátbankár Világjáró rovatában olvashatja el.

(Forrás: Turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez