A levegő Uberje akar lenni egy amerikai startup légitársaság

Sky Travel | 2024.01.05. | Hírek

Extrém kedvező áron kínál magánrepüléseket egy startup az Egyesült Államokban.

„A levegő Uberje” szeretne lenni, és meg akarja változtatni az emberek gondolkodását a rövid távú repülőutakról az amerikai KinectAir légitársaság.

A cég 2019 óta üzemelteti kifejezetten magánrepüléseket kínáló weboldalát, amely december óta egy új opciót kínál fel „empty leg” néven: a magánrepülők üres járataira lehet foglalni, tehát amikor utasok nélkül repül visszafelé a gép.

Az ár akár már 111 dollár lehet személyenként. „Az emberek azt hiszik, hogy ez a világ csak a Bill Gateseké és az Elon Muskoké. A magánrepülés nem olcsó, de elérhetőbb, mint azt a legtöbben gondolnák. Azt szeretnénk, ha az emberek nemcsak a Deltához mennének, hanem azt is megtudnák, milyen magángéppel repülni, ami egy teljesen más módja az utazásnak” – nyilatkozta a CNN-nek Katie Buss, a cég társ-vezérigazgatója, aki korábban az amerikai hadseregben szolgált pilótaként.

A vállalat úgy szeretné forradalmasítani a repülés piacát, mint az Uber a taxizásét, vagy az Airbnb a szálláshelyekét.

A weboldalon mesterséges intelligenciával támogatott szoftvert használnak a megfelelő magánrepülőgép-üzemeltetők kikeresésére, akiknek egyébként előzetes biztonsági minősítésen kell átesniük. Annak érdekében pedig, hogy alacsonyan tartsa az árakat, a cég turbópropelleres és dugattyús motoros repülőgépekkel dolgozik, amelyeket olcsóbb üzemeltetni, mint a hagyományos gépeket. Bár ezek a gépek valamivel lassabbak is, Ben Howard társ-vezérigazgató szerint az időveszteség az 500 mérföld alatti távokon elenyésző: mint mondja, egy sugárhajtású repülőgépen ötször annyit kellene fizetni egy adott útért, cserébe néhány perccel korábban érnénk oda.

Az árak azonban elsősorban nem az olcsóbb üzemelésű repülőgéptípusok miatt alacsonyabbak – akár 75 százalékkal is –, hanem az üres járatok kihasználása miatt.

 

Az ajánlatok többségét csak rövid határidővel lehet lefoglalni, mivel a magánrepülőgépeket is jellemzően rövid határidővel foglalják le, a KinectAir tavaly nyári adatai szerint például az összes foglalás háromnegyede az utazást megelőző 72 órán belül történt.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez