A külföldi látogatók 25 euróért mehetnek be az Hagia Sophiába

Sky Travel | 2024.01.18. | Hírek

A külföldi látogatók hétfőtől csak belépődíj ellenében tekinthetik meg az isztambuli Hagia Sophiát.

Az isztambuli Hagia Sophiát 2020-ban nyilvánította mecsetté – „ifjúkori álmát követve” – Recep Tayyip Erdogan török elnök. Erdogan akkor megnyugtatta a közvéleményt, hogy eltörlik a belépődíjakat, és a kulturális műemlék mindenki – muszlimok és nem muszlimok – számára egyaránt nyitva áll majd.

Az épület belső terébe azóta valóban ingyenes volt a belépés, azonban a külföldi látogatóknak hétfőtől újra kell belépődíjat fizetniük.

Mehmet Nuri Ersoy idegenforgalmi miniszter reméli, hogy ez jobb viszonyt eredményez majd a látogatók és a hívők között. A turisták ugyanis elkerülhetetlenül zajt csapnak, akaratlanul megzavarva ezzel az épület békéjét és az imát – mondta.

Eddig a hívők és a turisták együtt léphettek be az épületbe, hétfőtől azonban különböző bejáratokhoz irányítják őket. Míg a hívők a meglévő bejáratokat használhatják, addig a turisták a felső emeleten lévő galériáról tekinthetik meg az épületet.Az idegenvezetők többé nem vezethetik a látogatókat a folyosókon keresztül, ehelyett fejhallgatókat lehet majd használni. A miniszter szerint az imádság élvez prioritást, mivel azonban az épület a világ kulturális örökségéhez tartozik, nyitva kell maradnia a világ minden tájáról érkező látogatók előtt.

Az Hagia Sophia – melynek mecsetté válása miatt az UNESCO 2020-ban aggodalmát fejezte ki – a muszlimok és a keresztények számára is fontos szimbólum. Az épület 1985 óta az UNESCO világörökség része az isztambuli történelmi belváros részeként. Templomnak épült, de az oszmánok 1453-ban mecsetté alakították át. 1934-ben lett múzeum, és akként is működött egészen 2020 nyaráig.

A műemlék népszerűsége nem szenvedett csorbát, 2022-ben a hivatalos adatok szerint mintegy 13,6 millió látogatója volt.Többek között az Indonéziából érkező látogatók száma nőtt meg. A hívők a mekkai zarándoklatuk előtt gyakran még ellátogatnak Isztambulba, és megtekintik az Hagia Sophiát.

A turisták számára 25 euró lesz a belépődíj. A bevételeket kulturális célokra akarja fordítani a török kormány, például ásatásokra vagy az Hagia Sophiához hasonló műemlékek megőrzésére – írja a Welt.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez