A hőséggel együtt az algásodás is visszatért a Balatonhoz

Sky Travel | 2022 06.28. | Hírek

Az egymást követő forró nyári napok következtében ismét megjelent az egészségre veszélytelen, legfeljebb enyhe bőrirritációt okozó fonalas kékalga a Balaton egyes területein.

A múlt hét közepén még csak Szigligetnél, Balatongyöröknél és a keszthelyi Libás strandnál észleltek algafoltokat az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (BLKI) munkatársai, vasárnap este viszont már a tó délnyugati partja közelében is felfigyeltek a polgármesterek szórványos, toxintermelő cinobaktérium-burjánzásokra.

Mivel hétfőn tovább emelkedett a tó vízének hőmérséklete, Gyenesdiáson és Balatonlellén például a déli órákban 27 Celsius-fokos volt a tó, így várható volt, hogy a hőség következtében már nemcsak a Nyugat-Balatonnál találkoznak majd a fürdőzők az egészségre veszélytelen, legfeljebb enyhe bőrirritációt okozó, vízen úszó kékeszöld algafoltokkal, hanem másutt is.

"A június 27-én délután feltámadó szél szétoszlatta a június 25-én észlelt algafelhőket, így azok mennyisége már nem kifogásolható a tóban, de az időjárási körülmények változásával ez a jelenség megismétlődhet" - áll a BLKI június 27-i közleményében.

Az intézet Keszthelyi- és Szigligeti-medencében folytatott mérései azt mutatják, hogy az algák biomasszáját jellemző klorofill-koncentráció megnyugtatóan alacsony értéket mutat."A 'gubancos' fonalakat képező cinobaktérium hamarosan eltűnik a vízből, és átadja helyét a meleg nyár jellegzetes algafajainak, amelyek kis mennyiségben már meg is jelentek a tóban. A nyári algák várható mennyiségét jelenlegi tudásunk alapján azonban nem tudjuk előre becsülni" - közölte a szervezet.

Vörös Lajos professzor, a BLKI tudományos főmunkatársa hozzátette, hogy egy június 1-jén indult kutatási projekt keretében remélik, hogy fel tudják tárni a Balaton algásodása mögött meghúzódó, és eddig még nem megfejtett ok-okozati összefüggéseket, melyek megalapozhatják egy előrejelző információs rendszer kidolgozását, illetve a hatékony védekezés módszereit.

Habár jelenleg a tó algásodása az egészségügyi határérték alatt van, a bőrgyógyászok arra intenek, hogy a kékalgától elszíneződött vízben ne merüljünk alá, a kisgyerekeket pedig fürdés után tiszta vízzel mossuk le.

Remélhetően a Balaton vize idén is képes lesz ellenállni az algatámadásoknak, a tavalyi évhez hasonlóan: 2021 nyarán egyes helyeken az ideihez hasonló algavirágzás volt tapasztalható, a tó 140 strandja közül 131 mégis kiváló minősítést kapott.

(forrás: Turizmus.com) 

Vissza a hírekhez