A 150 éves impresszionizmust ünnepli Franciaország

Sky Travel | 2024.03.12. | Hírek

Aki idén Franciaországba utazik, különleges képzőművészeti csemegében részesülhet. 150 évvel az 1874-ben megrendezett első kiállítás után, mintegy harminc franciaországi múzeum reprezentatív kiállításokkal ünnepli meg azt a művészeti forradalmat, amit ma impresszionizmus néven ismerünk. 

A párizsi Musée d’Orsay, amely a világon a legtöbb impresszionista festmény letéteményese, 2024. március 26. és július 14. között „Párizs 1874. Találjuk fel az impresszionizmust” címmel a washingtoni National Gallery of Arttal közös kiállítást rendez Monet, Renoir, Pissarro, Berthe Morisot, Sisley, Degas, Cézanne és más, azóta már elfeledett festők műveiből, írja a Népszava.hu.

Mintegy harminc festő részvételével 1874. április 15-én került sor az impresszionisták első kiállításának megnyitására. Itt született meg az impresszionizmus elnevezés is.

Az országszerte megrendezett kiállítások között kiemelt helyet foglal el a dél-franciaországi Arles-ban lévő Fondation Vincent Van Gogh 2024. június 1. és szeptember 8. között megtekinthető Van Gogh és a csillagok című tárlata, hiszen itt szerepel a világ egyik legismertebb festménye, a posztimpresszionizmus legnagyobb festője, Vincent van Gogh Csillagos éj (Ciprusok és falu) című remekműve.

(Forrás: turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez