1274 magyar fiatal utazgathat az ingyenes vonatbérlettel Európában

Sky Travel | 2022. 01. 11. | Hírek

Eredményt hirdettek a DicoverEU program tavalyi pályázati fordulójában. Magyarországról 1274 fiatal kap ingyenes vonatbérletet, amellyel 2022 márciusa és 2023 februárja között egy hónapig utazgathat az Európai Unióban.

Rekordszámú magyar fiatal jelentkezett az ingyenes vonatbérletekre. Több mint hétszeres volt a túljelentkezés Magyarországról, ami kimagasló szám, de még így is a középmezőnyben zártuk ezt a pályázati fordulót – ismertette közleményében a DiscoverEU program hivatalos eredményét Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő, aki egyúttal a kezdeményezést támogató parlamenti csoport vezetője is.

Emlékeztetett: a tavaly év végi pályázati körben azért osztottak ki a korábbinál jóval több, mintegy 61 ezer ingyenes bérletet, mert a járvány miatt a korábbi esztendőkben el kellett halasztani a kiírást.  Ebben a pályázati fordulóban 8203 magyar fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük 1274-en juthatnak egy hónapos, ingyenes vonatbérlethez, amellyel jövő februárig szabadon körbeutazhatják a kontinenst.Az eddig lezajlott öt pályázati körre összesen 18 491 magyar jelentkezett, akik közül 2653 szerencsés élhetett az ingyenes utazás lehetőségével.

A legutóbbi pályázat során Írország fiataljai voltak a leglelkesebbek, ott huszonegyszeres volt a túljelentkezés, de Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és Ausztriában is kimagaslóan sokan pályáztak. Kelet-Közép Európában ugyanakkor egyértelműen nálunk volt a legnagyobb érdeklődés a vonatbérletek iránt – tette hozzá Ujhelyi.

Tavaly a 2001. július 1. és 2003. december 31. között született európai fiatalok jelentkezhettek a programra. Kivételesen a 19 és 20 évesek is pályázhattak, miután a nekik tervezett fordulókat a Covid-19 világjárvány miatt korábban elhalasztották.

A DiscoverEU elsősorban a vasúti utazást támogatja, azonban kivételes esetben más közlekedési eszközöket is igénybe lehet venni, hogy a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok is részt tudjanak venni a programban. A program kezdete, 2018 júniusa óta 685 ezer jelentkezőből összesen 130 ezer fiatal kapott ingyenes utazási lehetőséget, hogy felfedezze Európát.Az idei pályázati kört tavasszal írja ki az Európai Bizottság.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez