10 dolog, ami miatt Horvátország télen is jó úti cél

Sky Travel | 2023.12.29. | Hírek

Bár a legtöbb embernek Horvátországról kizárólag a napfény és a tengerpart jut eszébe, az ország nem csak nyaralási célpontként jó választás, télen új, sokak számára ismeretlen arcát mutatja.

Jégmese a Plitvicei-tavaknál

Plitvicei-tavak meglátogatása az évszaktól függetlenül különleges élmény. A tavak és vízesések által létrehozott lenyűgöző kristályos formák és alakzatok téli tündérmesére emlékeztetnek.

Zavartalan tengerpartok

A tengerpartokon fürdőzés nélkül is rengeteg látnivaló akad. Opatija 12 kilométeres tengerparti sétánya lenyűgöző. A Lungomare parti sétány Preluk és Lovran között a tengerparton kalauzol minket végig a Kvarner-öböl mentén a Monarchia korabeli épületek mellett. A horvát szigetek rejtett téli arcát is érdemes felfedezni.

 

A legbájosabb karácsonyi vásárok

Az adventi időszak beköszöntével számos történelmi város ünnepi fényekbe burkolózik, kézműves portékákat és forralt bort árusító standokkal telik meg. A horvát adventi vásárok igazán különleges élményt nyújtanak. Az Advent Zágrábban rendszeresen maga mögé utasítja az európai nagyvárosok karácsonyi vásárait, de Opatija és Dubrovnik is szorosan a nyomában van.

 

Szilveszteri ünnepségek

Szilveszter éjjelén a városok főterei Horvátország-szerte várják az ünnepelni vágyókat. A szabadtéri partik este 9-től indulnak, koncertekkel, zenével látványos fényinstallációkkal várják a látogatókat.

Tánc és karnevál a farsang ritmusára

Horvátországban a tél a karneválok ideje. Minden régió gondosan őrzi és továbadja a felnövő generációnak szokásait és hagyományait, ami lehetővé teszi, hogy a karneválokat (melyeket a dialektustól függően "poklad"-nak vagy "fašnik"-nak is neveznek) élő történelem könyveknek tekintsük. A rijekai karnevál vagy a Samobor Fašnik Horvátország leghíresebb farsangi ünnepei közé tartoznak.

 

Meseszép természet

A tél alapvetően kettészeli az országot, ugyanúgy, ahogy a Dinári-hegység a tájat. Az adriai partvidékre az enyhe, csapadékos tél jellemző, míg a hegyvidéket a gyönyörű hósapkákat produkáló, igazán hideg, csikorgó éghajlat uralja.

Termálforrások

A horvát termálfürdőkben különleges szaunák, gyógyvizek és csúszdák várják a vendégeket. A magyar határtól 60 km-re fekszik daruvári fürdő, a Római Birodalom egykori ékköve, mely egészséges éghajlata és gyógyerejű vize miatt nagy népszerűségnek örvend. Zágrábtól 30 percre található a Krapinske Toplice gyógyfürdője, az Aqua Vivae, összesen 37 különböző vízi látványossággal.

 

A sport szerelmeseinek

Síelés, túrázás a hegyekben, kerékpározás vagy egy könnyed séta a tengerparton, mind tökéletes kikapcsolódás. Karlovac közelében fekszik Bjelolasica, Horvátország legnagyobb síparadicsoma, ahol sífutásra is van lehetőség. Isztria és a Kvarner-öböl, illetőleg a szigetek több száz kilométernyi hó- és fagymentes kerékpárúttal rendelkeznek.

 

Csendes, nyugodt tengerparti városok

Népszerűségük miatt Horvátország néhány leghíresebb történelmi városai és látnivalói a nyári hónapokban rendkívül zsúfolt. Télen sokkal intimebb környezetben fedezhető fel Dubrovnik, a nyüzsgő Split vagy Trogir.

Kulináris különlegességek

Horvátországban egész évben jókat lehet enni, de az igazi kulináris varázslat az ünnepi időszakkal kezdődik. A téli hónapokra ízekben gazdag, kiadós ételek készülnek, érdemes ilyenkor megkóstolni néhány autentikus fogást. Karácsony előtt a hal veszi át a főszerepet, többnyire a tőkehal. Dalmácia felé véve az irányt minden a "pašticada" módra készült marhapörkölt illatában fürdik. Gorski Kotarban a pulykáé a főszerep mlinci tésztával, akárcsak Zágrábban, vagy az Észak-Adrián. Muraközben kacsát készítenek, és mint minden sültjüket, hajdinakásával tálalják.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez