Vége a járványügyi korlátozásoknak az üdülőhajókon az USA-ban

Sky Travel | 2022. 01. 19. | Hírek

Alig két héttel ezelőtt Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) még a beoltott utasok számára sem javasolta a tengerjáró utakat, most viszont minden járványügyi korlátozást felold, mondván, hogy mostantól a hajótársaságok maguk csendőrködjenek a járványhelyzet felett a fedélzeten.

Múlt szombaton annak ellenére, hogy 30-szorosára nőtt a Covid-megbetegedések száma az Egyesült Államokban a tengerjáró hajók fedélzetén, az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) azt tervezi, hogy feloldja a tengeri körutazási ágazatra vonatkozó összes Covid-korlátozást. Alig két héttel ezelőtt a CDC még a teljesen beoltott utasok számára sem javasolta a hajóúton való részvételt, mivel az indoklásuk szerint a koronavírussal való megfertőződés szempontjából kockázatos lehet - írja a politico.com.

Rochelle Walensky, a CDC igazgatója elmondta, hogy a szövetségi tisztviselők és a tengeri üdülőhajózási ágazat olyan megállapodásra jutott, amely az omicron variáns erőteljes terjedése ellenére is üzemben tartja az üdülőhajókat, amelyek több tízmillió dollárral járulnak hozzá a gazdasághoz. Érvelése szerint, a hajótársaságok saját hatáskörben is a legkörültekintőbben fognak eljárni, hiszen ez jól felfogott üzleti érdekük.

Múlt csütörtökön egyébként 91 tengerjáró hajó jelentett annyi Covid-esetet, hogy indokolt legyen a CDC vizsgálata, ami megnövekedett jelentési követelményekhez vezethet, és szélsőséges körülmények között indokolhatja a hajó kikötőbe való visszaküldését. A CDC által nyomon követett 109 tengerjáró hajó közül csak 12-őn jelentettek nulla Covid-esetet a fedélzeten. 

 

A rendelet bevezetésével többek között megszűnik a kötelezettsége a hajótársaságoknak arra, hogy jelentsék a Covid-fertőzöttek számát, de minden nagyobb tengerjáró társaság vállalta, hogy folytatja az adatszolgáltatást, ahogyan azt is, hogy érvényben tartják oltottság protokolljaikat.

A Cruise Lines International Association, az iparág nemzetközi szövetsége hangsúlyozta, hogy az üdülőhajózás a globális turisztikai ágazat egyetlen olyan szegmense, amely szinte minden utas és személyzet védőoltását is megköveteli, és mindenkit tesztel a fedélzeten.

"Továbbá ez az egyetlen szektor, amely folyamatosan figyeli, gyűjti és jelenti az esetekkel kapcsolatos információkat közvetlenül a CDC-nek" - mondta Bari Golin-Blaugrund, a CLIA stratégiai kommunikációért és közügyekért felelős alelnöke. „Tekintettel erre a felügyeletre és a fedélzeten megkövetelt egyedülállóan magas oltási arányra, a súlyos betegségek előfordulása drámaian alacsonyabb, mint a szárazföldön, és a kórházi kezelések rendkívül ritkák még abban az időszakban is, amikor a szárazföldi kórházi kezelések száma tetőzik.”

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez