Várnapokkal nyit újra pünkösdkor a Hollókői vár

Sky Travel | 2022. 06. 01 | Hírek

A karácsony és húsvét után pünkösd a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, melyet a mélyen katolikus palócok, Hollókő lakói is nagy becsben tartanak. Ilyenkor megelevenednek a faluban a népszokások, az Ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik, a lakók pedig felveszik legszebb viseleteiket.

Hollókő sok programmal készül az ünnepre, ilyen például a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, népzenei koncertek, népi mesék előadása, vagy a kézműves és gasztronómiai vásár.

A hagyományokat követve Hollókő is megválasztja saját Pünkösdi Királyát, mindössze néhány ügyességi feladatnak kell megfelelnie az arra érdemesnek. Ezt a középkori hagyományt nem is hagyhatná ki egy olyan település, amely egy frissen felújított, csodálatos történelmi várral rendelkezik.

Szinte két egész éves lezárást és felújítást követően ugyanis újra kinyitják a nagyközönség előtt a Hollókői várat, ahol mind a vasárnapi, mind a hétfői ünnepnapon várnapokkal szórakoztatják a faluba érkezőket.

A vár környékén nem csak népviseletbe öltözött palócokat láthatunk, de a nemes urak és Szent László vitézei is birtokba veszik ilyenkor a falut, akik bemutatják a végvári élet legizgalmasabb pillanatait.

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez