Változik a kiskorúak oltási igazolványának érvényessége az EU-ban

Sky Travel | 2022. 03. 30. | Hírek

A kiskorúak mentességet kapnak az oltási igazolványokra vonatkozó, 270 napos elfogadási időszak alól - derült ki a koronavírus elleni védettséget bizonyító uniós igazolványról szóló rendelet módosításából. Ez megkönnyítheti az EU-n belüli utazásukat.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott, az uniós oltási igazolványokra vonatkozó, új szabályok értelmében a kiskorúak ezentúl mentesülnek az alapoltási sorozat befejezését feltüntető oltási igazolványok 270 napos elfogadási időszaka alól. Az oltási igazolványok elfogadására vonatkozó, egységesen 270 napban meghatározott időszakot mostantól csak a 18 éves és a 18 évnél idősebb emberek esetében kell alkalmazni. A tagállamoknak április 6-ig kell végrehajtaniuk a szükséges technikai kiigazításokat ahhoz, hogy a kiskorúakra vonatkozó mentességet alkalmazzák.

Február 1-jén lépett hatályba a koronavírus elleni védettségről szóló uniós igazolványokra vonatkozó rendelet módosítása, amely az uniós tanúsítványok esetében 9 hónapos, azaz 270 napos érvényességi időt állapít.

Az április 6-tól már csak a 18 éven felüliekre érvényes szabályok szerint az egydózisú vakcinák esetében a 270 napos standard elfogadási időszak az első és egyben egyetlen oltóanyagdózis felvételekor veszi kezdetét. A kétdózisú vakcinák esetében a 270 napot vagy a második oltás beadásától kell számítani, vagy pedig – az oltást biztosító tagállam oltási stratégiájának megfelelően – attól a naptól, amikor a fertőzésen már átesett személy felveszi a kétdózisú oltóanyag első adagját. A tagállamok nem írhatnak elő eltérő elfogadási időszakot az Európai Unión belül utazók vonatkozásában. A standard elfogadási időszak nem vonatkozik az emlékeztető oltásokra.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez