Úti célok, ahol nagy eséllyel megbetegedhetünk

Sky Travel | 2023.05.06. | Hírek

A Forbes Advisor összeállította a Holiday Sickness Indexet, amely megmutatja, mely népszerű úti célokban a legesélyesebb, hogy egy betegség ledönt a lábunkról.

A legutolsó dolog, amire bárki is gondolni szeretne, ha végre nyaralni megy, hogy az úti célban megbetegszik, de sajnos ez viszonylag gyakran megtörténik. Az egészségügyi vészhelyzetek – a nyaralás lemondásával együtt – az utasbiztosítási igények mintegy 85 százalékának szolgálnak alapul – írja a Forbes Advisor szakmai partnerétől származó információja alapján.

Szerencsére a nyaralás alatt fellépő megbetegedések gyakran nem többek egyszerű gyomorrontásnál. Ám ha egy betegség miatt több napot elvesztegetünk a nyaralásból, amiért pedig olyan keményen megdolgoztunk, az nem egy jó érzés.

A platform végzett egy kutatást arról, hogy melyek azok az úti célok Európában és a távolabbi tájakon, amelyekben a leggyakoribbak az ilyen jellegű megbetegedések. A szakértők népszerű utazási fórumokon található bejegyzéseket – szám szerint mintegy 2,4 milliót – vizsgáltak át, amelyekben olyan kifejezések szerepeltek, mint a szalmonella, gyomor- és bélhurut, e-coli vagy ételmérgezés. Majd a kutatásban szereplő leggyakoribb úti célokat összevetették többek között a brit NHS védőoltásokra és maláriaveszélyre vonatkozó ajánlásaival, ill. figyelmeztetéseivel, valamint az amerikai Centers For Disease Control And Prevention csapvízfogyasztással kapcsolatos tájékoztatójával. Ennek alapján állt össze a Holiday Sickness Index 2023.

A lista első helyén Punta Cana, a Dominikai Köztársaság népszerű üdülőhelye áll. Az elemzés szerint az ide utazók csaknem 10 százaléka panaszkodott a bejegyzéseiben arról, hogy elkapott valamilyen nyavalyát. A Travel News információi szerint egészségügyi szakértők többek között szúnyogok által terjesztett betegségekre – mint a malária, a chikungunya-láz, a dengue-láz és a Zika-vírus – figyelmeztetik az úti célban az utazókat.

A lista második helyezettje az egyiptomi Sharm el-Sheikh, ahol maláriaveszély ugyan nincs, de a gyomorrontás kockázata annál nagyobb. A bejegyzéseket vizsgálva az itt nyaralók közel 11 százaléka panaszkodott például ételmérgezésre. A fertőzés fő forrásai a vezetékes víz, a nyers zöldség és gyümölcs, valamint a nem kellőképpen átsült marha- és bárányhús.

A harmadik helyen a Zöld-foki szigetek egyik legnépszerűbb szigete, Sal áll, ahol kristálytiszta vizű tenger és évi 350 napsütéses nap várja a nyaralókat. Már ha nem betegednek le, mert a vizsgált utazási platformokon található bejegyzések több mint 11 százaléka szerint erre gyakran van példa. Sokan számoltak be hasmenéses megbetegedésről, de tartani kell az úti célban a maláriától, a dengue-láztól és a Zika-vírustól is.

A lista negyedik és ötödik helyét két mexikói üdülőváros – Playa del Carmen és Cabo San Lucas – foglalja el. A szúnyogok által terjesztett betegségeknek az egész országban nagy a kockázata. Cabo San Lucasban a vezetékes víz leptoszpirózist, egy állatról emberre átvihető bakteriális fertőzést is terjeszthet.

A listán több európai úti cél is található, amelyekben az imént felsorolt nyaralóhelyeknél jóval kisebb annak a kockázata, hogy az utazónak napokig nyomnia kell a szállodai ágyat. A bejegyzések szerint a helyzet Benidormban a legrosszabb, a spanyol tengerparti városról szóló mintegy 52 ezer hozzászólás 4,5 százaléka említ ételmérgezést és más betegségeket.

A Holiday Sickness Index 2023 alapján az alábbi úti célokban a legnagyobb a kockázata annak, hogy megbetegszünk:

1. Punta Cana, Dominikai Köztársaság

2. Sharm el-Sheikh, Egyiptom

3. Sal, Zöld-foki szigetek

4. Playa del Carmen, Mexikó

5. Cabo San Lucas, Mexikó

6. Bali, Indonézia

7. Hurghada, Egyiptom

8. Tulum, Mexikó

9. Boa Vista, Zöld-foki szigetek

10. Cancun, Mexikó

11. Kairó, Egyiptom

12. Marrákes, Marokkó

13. Hanoi, Vietnám

14. Orlando, USA

15. Havanna, Kuba

16. Bangkok, Thaiföld

17. Benidorm, Spanyolország

18. Buenos Aires, Argentína

19. Rio de Janeiro, Brazília

20. Marmaris, Törökország

21. London, Egyesült Királyság

22. Napospart, Bulgária

23. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek

24. Párizs, Franciaország

25. Tenerife, Spanyolország

 

A megbetegedések szempontjából legkockázatosabb európai úti célok:

1. Benidorm, Spanyolország

2. London, Egyesült Királyság

3. Napospart, Bulgária

4. Párizs, Franciaország

5. Tenerife, Spanyolország

6. Menorca, Spanyolország

7. Mallorca, Spanyolország

8. Róma, Olaszország

9. Zakynthos, Görögország

10. Mykonos, Görögország

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez