Utazhatnak a keleti vakcinával oltottak az EU-ban, ha kaptak egy nyugatit is

Sky Travel | 2022. 02. 09. | Hírek

Az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltását, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, teljes jogú tulajdonosa lesz az egységes, uniós Covid-igazolványnak – jelentette be Ujhelyi István.

Az Európai Parlament (EP) közlekedési és turizmus bizottsága alelnökének beszámolója szerint, mindez azután nyert megerősítést, hogy hivatalos jogértelmezést kért az Európai Bizottságtól a hatályos szabályokat illetően, amelynek eredményeként előbb írásban, majd egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatást kapott a keleti oltások elfogadásáról Didier Reynders igazságügyi biztostól.

Az MSZP EP-képviselője felidézte, hogy az elmúlt évben a legtöbb tagállamban nem fogadják el megfelelő védettségnek az EU által el nem ismert, Magyarországon használt keleti oltóanyagokat. Az Európai Bizottság tavaly november 25-én aktualizálta a kapcsolódó jogszabályt és egy fontos, módosított végrehajtási határozatot is fűzött a keretrendszerhez; ennek pontos értelmezését kérte szóban és írásban is az illetékes biztostól.

Ujhelyi bejelentése szerint Reynders világossá tette, hogy minden uniós tagállamnak kötelező a korlátozás-, vagyis költséges teszteléstől mentes beutazás feltételeként elfogadni az egy-, vagy két keleti oltóanyagra beadott uniós vakcinákat az érintett magyarok esetében.A szakbizottsági alelnök arra kér minden érintettet, hogy ha ennek ellenére bárkinek korlátozzák a szabad beutazását valahol, arról értesítse őt, mert az adott tagállam ebben az esetben megsérti a hatályos uniós szabályokat.

Az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkező személyek uniós Covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást felvett európaiak igazolványa jelen állás szerint korlátlan ideig használható.

Az EP-képviselő közleményében ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU intézményei ezzel csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé, az adott tagállamok határain belül érvényes egyedi korlátozásokról (étterem, tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak és eltérhetnek egymástól. Az EP szakbizottságának felelőseként ezzel kapcsolatban azt kérte az Európai Bizottság illetékes biztosától, hogy szorgalmazzák a tagállami kormányoknál a minél egységesebb és a hatályos Covid-szabályokhoz illeszkedő protokollok használatát – írta közleményében.

***

Frissítés:

Az ausztriai beutazásban még nincs változás

Utánanéztünk, hogy Ausztriában, ahol jelenleg is szigorú beutazási szabályok vannak érvényben, holnaptól keleti vakcinával is beengedik-e az utazókat. A Konzuli Szolgálat, illetve az osztrák turizmus hivatalos Austria.info oldalán továbbra is az eddig érvényben lévő beutazási szabályokat sorolják, így úgy tűnik, hogy az átállás kicsit hosszabb időt vehet majd igénybe.

Ezek szerint a beutazáshoz továbbra is az alábbi vakcinák elfogadottak: Pfizer, AstraZeneca (ill. Covishield), Janssen, Moderna, valamint Sinopharm és Sinovac, továbbá Covaxin, Covovax, valamint Nuvaxovid (Novavax). A felsorolt oltóanyagok azonban kizárólag a beutazáshoz elegendőek, a tartózkodás ideje alatt, pl. szállodában, étteremben, csak az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltóanyagokat fogadják el. A Szputnyikot egyáltalán nem ismeri el Ausztria.

Az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletétől azt a tájékoztatást kaptuk, nincs tudomásuk arról, hogy változna a korábban bejelentett, február végéig érvényes szabályozás.Jelenleg fokozatosan enyhítik az országban a korlátozásokat.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez