Újrahasznosítható műanyagok cukorból

Sky Travel | 2022. 01. 20. | Hírek

 

A Birminghami Egyetem és a Duke Egyetem kutatói fenntartható nyersanyagokból hoztak létre egy új, a közönséges műanyagok kiváltására alkalmas polimercsaládot.

A tudósok petrolkémiai származékok helyett egész konkrétan cukoralapú kiindulási anyagokat vettek igénybe a plasztikmásolatok előállításához. Míg az egyik új, környezetbarát alternatíva rugalmas, mint a gumi, a másik – csak úgy, mint a legtöbb kereskedelmi műanyag – szívós, de könnyedén alakítható.

A kutatók a „zöld” polimerek építőelemeként izoididot és izomannidot használtak fel. Ezek a vegyületek cukoralkoholokból készülnek, és merev atomgyűrűk alkotják őket.

A tervezés során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az izoidid alapú polimer a szokásos műanyagokéhoz hasonló merevséget és alakíthatóságot mutat, a teherbírása pedig vetekszik a kiváló minőségű, gépészetben használt műanyagokéval (pl. Nylon 6). Mint kiderült, ugyan az izoidid az izomannid csak kettő kötés térbeli orientációjában különbözik egymástól, az utóbbi anyag rendkívül rugalmas, és deformáció után visszanyeri az alakját.

A két polimer kiemelkedő erényei közé tartozik, hogy remek mechanikai tulajdonságaikat a műanyagok mechanikus újrahasznosításának szokásos útját jelentő porítást és a hőkezelést követően is megőrzik.

Jóllehet, az új, ökobarát polimerek legyártásának költségeit még mindenképpen lejjebb kell szorítani, illetve az anyagok lehetséges környezeti hatásait még tüzetesebben is tanulmányozni kell, elképzelhető, hogy hosszú távon ezek a plasztikpótlékok akár a környezetben bajosan lebomló, petrolkémiai eredetű műanyagok helyettesítésére is alkalmasak lesznek.

A projektben résztvevő tudományos intézmények egy közös szabadalmi kérelmet már benyújtottak a találmányukra, és most olyan ipari partnerek után kutatnak, akik esetlegesen nyitottak lennének a technológiára.

 

(Forrás: Turizmus Online)

Vissza a hírekhez