Új panorámafelvonót adnak át Montenegróban

Sky Travel | 2023.07.18. | Hírek

Montenegró hamarosan új turisztikai látványossággal bővíti kínálatát, ugyanis átadják a UNESCO világörökség részét képező Kotor és Lovcen között közlekedő kabinos felvonót. A pályán már a végső tesztelések folynak, így a tervek szerint július végére a nagyközönség számára is megnyithatják.

Évtizedek óta vágytak a helyiek egy felvonóra Kotor és Lovcen között, amely hamarosan valósággá válik. A munkálatok tavaly július 13-án kezdődtek és a kedvező körülmények miatt gyorsan tudtak haladni az építkezéssel, így bő egy éven belül elkészültek a beruházással. Jelenleg a végső tesztelések folynak, a felvonót pár héten belül átadják a nagyközönség számára is – olvasható a KotorCableCar hivatalos oldalán.

A drótkötélpálya hossza 3,9 kilométer, a szintkülönbség a két végállomás között 1316 méter. Az utazás 11 percen át tart. A látványosság összesen 48 darab kabinnal rendelkezik, egy kabinban maximum 10 személy utazhat. A tervezett kapacitás óránként 1200 utas, a turisztikai hivatal az első évben összesen 400 ezer látogatóra számít – számolt be róla a Montebooking.A projekt célja, hogy javítsa a Lovcen hegy és a környező természeti és kulturális helyszínek elérhetőségét, még vonzóbbá téve azt a turisták számára. Az utazók elé a kabinokból teljes kilátás nyílik a Kotori-öbölre.

A tervek szerint április és október között üzemelő felvonó reggel kilenc és este fél tizenkettő között fog üzemelni. Az alsó állomáson kávézó és ajándékbolt, míg a felső állomáson panorámás étterem és megannyi túraútvonal várja az utazókat.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez