Új kortárs kiállítótér nyílik Balatonfüreden

Sky Travel | 2023.04.19. | Hírek

Új kortárs kiállítótér nyílik Balatonfüreden szombattól. A Modern Műtár Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész képzőművészeti és fotográfiai gyűjteményének ad otthont.

A Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész nevével fémjelzett gyűjtemény harminc év után került haza Párizsból. A kiállítás Balatonfüred két ikonikus villaépületében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósul meg.

Az Európa összeköt elnevezésű, bemutatkozó képzőművészeti tárlatba Rényi András kurátor Bob Bonies, Carlos Cruz-Diez, Haász István, Hantai Simon, Anna Mark, Maurer Dóra, Marta Pan és Luis Tomasello műveit válogatta be.

A fotókiállítás kurátora, Somosi Rita Brassai, Paul Alamssy, Benkő Imre, Lucien Hervé, Kerekes Gábor, Kinszki Imre és Sugár Kata munkáit tárja a közönség elé.A műgyűjtő házaspár a hetvenes évek elején kezdte a képzőművészeti gyűjteményt építeni Budapesten. Első szerzeményeik az Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a huszadik században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok munkái kerültek gyűjteményükbe.

A kilencvenes évek közepétől a francia geometrikus művészet képviselőinek alkotásaival, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásaival bűvült a többezer műből álló kollekció.

A szombaton nyíló állandó kiállítás új művekkel bővül majd.

(forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez