Turisztikai világbirodalmat épít Szaúd-Arábia, évi 100 millió turista a cél

Sky Travel | 2023.08.29. | Hírek

Évi 100 millió turistával számol a szaúdi kormány az évtized végére, ehhez azonban sok tízmilliárd dolláros fejlesztések szükségesek. Az első lépések már megtörténtek, többek közt elindult a Riyadh Air villámgyors felfejlesztése is, de a Vision 2030 és a NEOM projekt is gigászinak ígérkezik.

A szaúdi kormány tervei szerint pár év alatt a dobogó felső fokára állhat Szaúd-Arábia a világ turisztikai versenyében. A közelmúltban elindult tízmilliárd dolláros fejlesztések célja, hogy az ország az évized végére évente 100 millió turistát fogadhasson. Összevetésként érdemes megjegyezni, hogy Franciaország évi 90, az Egyesült Államok pedig kicsit több mint 50 millió beutazót fogadott tavaly.A Turisztikai Világszervezet (WTO)  kimutatásai szerint Szaúd-Arábia 2022-ben a 13. helyet szerezte meg a világ országai között. A sivatagi királyság tavaly összesen 16,6 millió beutazó turistát fogadott. Ennek egy része az éves, júliusi mekkai zarándoklatra érkezett, több mint egymillió külföldi muszlim - idén júliusban 1,8 millió zarándokot regisztráltak.

 

Több milliárdos projekt fut már

A szaúdi királyság a turisztikai előretörésre igazán nem sajnálja a pénzt: már most is tucatnyi sokmilliárd dolláros projekt fut az országban, a fejlesztésekre költött végösszeg pedig meghaladja majd a 100 milliárd dollárt. Tengerparti üdülőhelyek épülnek, lakónegyedeket húznak fel, kikötőket és reptereket alapoznak, tudományos-technikai parkokat terveznek - és mindehhez új légitársaságot is indítanak.A Riyadh Air idén tavasszal azzal robbant be a köztudatba, hogy bejelentette: 39 Dreamlinert (787-9 típust) vásárol a Boeingtől, és ezen felül 33 darabra opciót is kikötöttek. A társaság néhány év alatt összesen 121 gépre turbózza fel flottáját, amivel 100 célállomást szolgálnak majd ki 2030-ra - írja az Aerotime.

Ám a szaudi légicég beindítása csak egy a sivatagi ország beruházásai közül - és mégcsak nem is a legjelentősebb. A Vision 2030 névre “keresztelt” program részeként turisztikai attrakciók egész sora készül - mind a 21.századi szórakoztatás jegyében.

 

A világ elsőszámú szórakoztatóközpontja

A Vision 2030 fejlesztései közül kiemelkedik Qiddiya, amelynek neve egyelőre a legtöbb ember számára ismeretlenül cseng, de hamarosan ez lesz a világ első számú szórakoztató központja, nagyobb mint a floridai Disney birodalom.

A témaparkokból, vízi szórakoztató központokból és sportlétesítményekből álló megabirodalomban természetesen bevásárló központokat, színházakat és mozikat is találnak majd a látogatók. A floridai Disney birodalomnál háromszor nagyobb parkot a texasi központú Six Flags céggel közösen fejlesztik és a tervek szerint itt lesz majd a világ legnagyobb hullámvasútja a Falcon’s Flight és legizgalmasabb aquaparkja is.Már a Quiddiyában épülő hat témapark neve is vonzó: Steam Town, Twilight Gardens, Discovery Springs, City Thrills, Valley of Fortune and Grand Exposition. Az első, 750 millió dollárba kerülő témapark alapozását 2022-ben el is kezdték.

 

Gigászi projekt a Vörös-tenger mellett

Nem lesz  unalmas a NEOM projekt sem, ennek méretei egészen gigásziak. A Vörös tenger mellett kiépülő üdülőközpont területe nagyobb lesz mint Belgium, más összevetésben 33-szor akkora mint New-York városa. Ide kikötőket, technológiai és szórakoztató központot álmodtak, ezek építése pedig már meg is kezdődött.Jövőre adják át első elemét a Sindalah nevű, 840 ezer négyzetméteres mesterséges, luxus szigetet, ahol a yacht kikötőtől a golfpályáig mindent megtalál majd a látogató.A NEOM projekt része lesz egy The Line néven futó zéró karbon kibocsátású város és Trojena, amelyet wellness- és síközponttá fejlesztenek. Az itt megtekinthető tengeri kalandok  közül kiemelkedik majd a világ legnagyobb korallkertje - mindez a tervek szerint elkészül 2030-ig.A szaúdiak addig sem tétlenkednek, mert a sivatagi ország ad majd otthont a 2029-es Ázsiai Téli Játékoknak , és megpályázzák a 2030-as Világkiállítás megrendezését is. Ez utóbbiról idén novemberben dönt majd a FIE - a három pályázó Olaszország, Dél-Korea és Szaúd-Arábia.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez