Történelmi vendéghiány a román tengerparton

Sky Travel | 2022. 11. 07. | Hírek

A román tengerpart ékkövének számító Mamaia üdülőhelyre 25-30 százalékkal kevesebb vendég érkezett idén, ezzel pedig az elmúlt három évtized leggyengébb szezonját produkálta - a szakma szereplői pedig egymásra mutogatnak.

A kirívóan gyenge eredményekről az utazásszervezők, tengerparti szállodások és a minisztérium is tudott már szeptemberben, azonban csak most derült ki, amikor Alin Burcea, az Utazási Irodák Szövetségének (ANAT) elnöke csütörtökön részletezte a nyári eredményeket a törökországi Antalyában, ahol román újságírókkal beszélgetett.

Elmondta, hogy a román tengerparton az idei nyári szezonban átlagosan 20 százalékkal esett vissza a szállodai foglalások száma. Az északi részen különösen nagyot zuhantak a vendégérkezések, különösen Mamaia környékén, ahol a zuhanás 25-30 százalék volt.

Burcea, aki egyébként a Paralela 45 piacvezető utazási iroda vezetője és régi motoros a szakmában, úgy véli, a tengerpart déli része jobban fejlődött az elmúlt években, ezért a csökkenés ott valamivel enyhébb.

Alin Burcea szerint a negatív, 32 esztendeje nem tapasztalt mélyrepülést a szállodatulajdonosok hanyagsága idézte elő, akik bíztak abban, hogy a vendégek „maguktól” vissza fognak térni, miközben a turisták inkább magánlakásokban kerestek szállást, vagy a külföldi nyaralást választották.

Tény, a szállodások évről évre lejjebb vitték a szolgáltatások színvonalát, zömük évek óta hallani sem akart all inclusive-ról, mert annak köszönhetően özönlöttek a mérsékelt igényű vendégek a Moldovai Köztársaságból és Ukrajnából.

Ugyanakkor a szakmán belül úgy vélik, a drasztikus visszaesés másik oka, hogy a szállodások idén nyáron próbáltak minél jobban kiszolgálni egy nyaralási tendenciát és elsősorban a Bukarestből érkező, hétvégi vendégekre fókuszáltak, akik nem pihenni és barnulni, hanem inkább bulizni akarnak a rendelkezésre álló két napban - és a pénz sem gond számukra.

A koronavírus alatt a belföldiek még pótolták a moldovaiak és az ukránok kiesését, de idén már a román nyaralók is százezrével fordultak Bulgária, Törökország vagy Egyiptom felé, ahol olcsóbban nyaralhattak tengerparton, mint saját hazájukban.

Ugyanakkor az ANAT elnöke Constantin Daniel Cadariu turisztikai minisztert is hibáztatja, aki szerinte semmit nem tett a román tengerpart leromlott közmegítélésének feljavításáért, és belengette, hogy 2023-ban még rosszabb lesz a statisztika.

A körülbelül 120 ezer forintos utazási cafeteria például, amelyet a közszférában dolgozók kapnak, már nem elegendő vonzerő a fekete-tengeri nyaraláshoz, az összeget inkább hegyvidéken költik el, nyáron pedig olcsóbb külföldi desztinációt választanak.

Mamaia zuhanórepülésének okát Vergil Chiţac, Constanţa – a megyeszékhelyhez tartozik Mamaia – polgármestere teljesen másban látja. Szerinte a turistakedvenc tengerparti rész a túlépítkezés áldozata. Emlékeztetett, hogy míg 1989–1990 között csak 12 ezer szállodai ágy volt az üdülőhelyen, most 25 ezer, melybe nem számítják bele a panelekben legálisan, vagy akár illegálisan kiadott lakásokat.

"1989-ben Mamaián 70 hektár zöldövezet volt, most mindössze 10. Ennek ellenére a parkolóhelyek száma így is csak 7-8 ezer, vagyis messze elégtelen, bármit is teszünk, képtelenek vagyunk parkolóhelyet biztosítani a turistáknak." Hozzátette, hogy véleménye szerint az építkezésekkel járó fejlődés tulajdonképpen visszafejlődést jelent, az ellenőrzés nélküli szállodaépítkezések Mamaia kárára történtek meg.

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez