Több mint tíz év után újra lehet fürödni Rio de Janeiro strandjain

Sky Travel | 2023.10.09. | Hírek

Több mint egy évtizedig fürdésre alkalmatlan volt a víz Rio de Janeiro tengerpartjainál. Egy átfogó fejlesztésnek köszönhetően most újra lehet úszni a tengerben.

Rio de Janeiro tengerpartját az elmúlt évtizedben elárasztotta a nyers szennyvíz, az ipari szennyezés és a szemét. Különösen a Guanabara-öböl volt érintett, ahonnan a Cukorsüveg-hegyre és a Megváltó Krisztus szobrára nyílik ikonikus kilátás.

Egy óriási tisztítási akciónak köszönhetően mindez a múlté. A brazil állam 2021-ben privatizálta a csődbe jutott regionális víz- és csatornaszolgáltatót, a Cedae-t. A rendszer most az Aguas do Rio tulajdonában van, amely azon dolgozik, hogy ne kerüljön tisztítatlan szennyvíz a város strandjaira.

A vállalat egy ötéves terv keretében, 2,7 milliárd real (508 millió euró) összegű befektetéssel új szivattyúrendszereket telepített, újjáélesztette a város szennyvízrendszerét, és a szennyezett Rio Carioca folyót – amely a Guanabara-öbölbe ömlik – egy olyan gyűjtőcsatornába vezette, amely megakadályozza, hogy a szemét és a szennyvíz az öböl vizébe kerüljön. A csatornából – amelynek egyes részeit 50 éve, az építés óta nem tisztították ki – több száz tonna hulladékot is eltávolítottak.

A brazil környezetvédelmi hatóság 2023. szeptember 22-i mérései szerint a városban már csak két partszakaszon volt rossz a vízminőség – írja a Euronews.

Mário Moscatelli brazil biológus arra számít, hogy az elkövetkező 15 évben az egész – Rio mellett több másik települést is érintő – Guanabara-öböl olyan tisztává válhat, mint a riói szakasz.

Az Aguas do Rio szerződése 35 évre szól, ez alatt vállalása szerint 24,4 milliárd real (4,6 milliárd euró) értékű ráfordítással 90 százalékra emeli a szennyvíztisztítási arányt.

A Guanabara-öböl mellett a Botafogo, a Flamengo és a Copacabana strandjain is tisztább lett a víz.

A Botafogo partszakasza korábban alkalmatlan volt a fürdőzésre, senki nem járt ide, de most kezdenek visszatérni az emberek – nyilatkozta a lapnak egy halász.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez