Több mint félezer nevezés ezen a hazai borversenyen

Sky Travel | 2023.03.10. | Hírek

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre 501 nevezés érkezett Tokajtól Sopronig. A jubileumi verseny siófoki díjátadóján a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Maróti Attila, a Maul Zsolt Premium Winery és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a SynVino-díjakat. A rendkívül erős mezőnyt a zsűri rajtuk kívül öt nagyarannyal és 114 aranyéremmel jutalmazta.

„Nagy örömmel tölt el minket, hogy két év kényszerszünet után ismét, immár huszadik alkalommal rendeztük meg a nagyszabású versenyt. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen nagy számú, összesen 501 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a jubileumi borversenyre", hangsúlyozta Eric Thomas. A rendezőcég növényvédelmi marketingvezetője ismertette: az idei borverseny bírálói 262 fehér-, 166 vörösbort, 53 rozét, 10 pezsgőt, 8 gyöngyözőbort és két sillert minősítettek. A 2022-es évjáratból 216 nevezés érkezett.

„Növényvédelmi szempontból a tavalyi évjárat a szélsőségek éve volt. Borvidékenként, de azon belül akár dűlőnként változó volt a szőlőbetegségek szerepe. Az év jelentős részét jellemző aszály miatt a kórokozók csak lokálisan egy-egy helyen okoztak jelentősebb problémát. A szeptemberi csapadéknak köszönhetően azonban a szürkepenész okozott jelentős kártételt az ország szinte egész területén. Természetesen ez a növényvédelem szempontjából kedvező helyzet nem több, mint évjárati sajátosság, és továbbra is számolnunk kell a szőlőt veszélyeztető betegségek megjelenésével", mondta Eric Thomas az elmúlt év termesztési tapasztalataival kapcsolatban.

Az illatos szőlőfajták – Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Muskotály – esetében kifejezetten jó évjárat lett a 2022-es, és sok helyen a kékszőlők is minőségi termést hoztak. A 28 aranyérmük is jelzi, hogy a nehézségek ellenére minőséget képviselnek az évjárat borai.

Az elmúlt évtizedekben számos európai fajtát honosítottak meg a szőlészek Magyarországon, ilyen újabb fajta például a Syrah. Az éghajlati változások következtében a Kárpát-medence mikroklímája egyre inkább dél-európai termesztési viszonyokhoz kezd hasonulni, ez nemcsak lehetőségeket, de kihívásokat is tartogat a szakma számára. Ide tartozik egyebek mellett a magasabb alkoholtartalom kezelése a szüret megfelelő időpontjának megválasztásával, amely most már minden évben fejtörést okozhat a szőlészeknek-borászoknak.

 

A jubileumi borverseny díjátadó gáláján a kategóriagyőzteseknek járó SynVino-díjat kapott a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. 2017-es Béres Tokaji Hatputtonyos Aszúja, Maróti Attila 2022-es Zenitje, a Maul Zsolt Premium Winery 2018-as Dávid cuvée-je, valamint a Szentpéteri Borpince 2022-es Nero Rosé Válogatása. Nagyarany elismerést vett át a Cerazus Hun-Kert Kft. (Cabernet Franc, 2018), a Fitomark-94 Kft. (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2004), a Sauska Borászat Villány (Cuvée 7 Villány, 2018), a Schieber Borászat (L'aura Cuvée, 2019), valamint a Tolcsva-Bor Kft.- Sajgó Pincészet (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2013).

 

(forrás:turizmus online)

Vissza a hírekhez