Tenger, növények és tudatosság – így tesz a Novotel az óceánokért és a jövőért

Sky Travel | 2025.05.30. | Hírek

Június 8-án az Óceánok Világnapja alkalmából a Novotel két új élelmiszerrel kapcsolatos kezdeményezéssel erősíti elkötelezettségét a tengeri ökoszisztémák védelme iránt. A WWF Franciaországgal együttműködésben kidolgozták a fenntartható tengeri élelmiszerekre vonatkozó alapelveket, és több mint 600 szállodájukban bevezették a növényi alapú étrendet előtérbe helyező Plant-Forward programot. A lépés egyben a WWF-fel való partnerségük első évfordulójának ünnepe is.

A Novotel a francia WWF-fel szoros együttműködésben, a szervezet halászati szakértőinek irányításával dolgozta ki új fenntartható halászati irányelveit. A világszerte működő, mintegy 600 szállodájukban bevezetett szabályozás célja a tengeri ökoszisztémák védelme és a felelősségteljes élelmezés előmozdítása. Az intézkedések között szerepel több mint 350 veszélyeztetett halfaj használatának tiltása, valamint a kizárólag MSC-tanúsítvánnyal rendelkező vadon fogott, vagy felelősen beszerzett helyi halak felszolgálása. A tenyésztett lazac és garnélarák esetében az ASC- vagy biominősítés vált kötelezővé, és szükség esetén a Novotel beszállítói együttműködéseit is felülvizsgálja. A fenntarthatóság jegyében a WWF France globális képzési programot indított a szállodalánc séfjei és beszerzői számára, miközben a nyomon követhetőség fejlesztésén is folytatódik a közös munka.

A Novotel fenntarthatósági stratégiájának fontos eleme az egyszer használatos műanyagok fokozatos kivonása a szállodalánc egységeiből. A fürdőszobákban például egyre több helyen váltják fel a kis kiszerelésű műanyag flakonokat újratölthető adagolók, amellyel jelentősen csökkenthető a hulladéktermelés és az ökológiai lábnyom. Emellett a lánc aktívan fellép az élelmiszerpazarlás ellen is: modern technológiai megoldásokkal és a vendégek tudatos bevonásával igyekszik minimalizálni a keletkező felesleget. A környezetvédelem iránti elkötelezettség egyik legújabb példája két franciaországi szállodában zajló kísérleti projekt, amely mikroműanyag-szűrők alkalmazásával vizsgálja a textilmosás környezeti hatásainak csökkentését – különös tekintettel a vizekbe jutó apró műanyag részecskék visszaszorítására.

A Novotel úttörőként vesz részt a Plant-Forward kezdeményezésben, amely a fenntartható étkezés egyik kulcsterületeként a növényi alapú étrend előtérbe helyezését tűzte ki célul. A szállodalánc ambiciózus célkitűzése, hogy 2026-ra mind a 600 egységében az ételkínálat legalább 25%-át növényi alapú ételek tegyék ki. A program nem csupán a környezetterhelés csökkentésére irányul, hanem a vendégek számára is egészségesebb és tudatosabb választási lehetőségeket kínál. Jelenleg a Novotel szállodák 39%-ában már elérték ezt az arányt, ami jól mutatja az előrelépés ütemét és a lánc komoly elkötelezettségét a jövő étrendje mellett.

Idén nyáron a Novotel új, „edutainment” típusú játékokkal várja a családokat, amelyek egyszerre szórakoztatnak és oktatnak. A WWF Blue Panda hajójáról inspirált Guardians of the Mediterranean interaktív kártyás és digitális játék segítségével a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg az óceánok védelmének fontosságával. Emellett a Sea Turtle digitális kvíz a tengeri teknősök vándorlása közben őket érő veszélyekre – mint például az elhagyott halászati eszközök vagy a műanyag szennyezés – hívja fel a figyelmet. A program célja, hogy a fiatal vendégek tudatosabb, környezettudatosabb döntéshozókká váljanak.

Magyarországon a Novotel márka három szállodával képviselteti magát, így a fenntarthatósági kezdeményezések és innovatív programok a helyi vendégek számára is elérhetőek.

Vissza a hírekhez