Sztrájkba lépnek a Eurowings pilótái csütörtökön

Sky Travel | 2022.10.06. | Hírek

Sztrájkot hirdettek a Eurowings pilótái 2022. október 6-ra, miután zátonyra futottak a bérrendezésről és a munkakörülmények javításáról folytatott tárgyalások, a légitársaság járatainak csak mintegy fele közlekedik.

A cég közlése szerint a demonstráció a Eurowings Germany járatait érinti, a Eurowings Europe járatait nem, így a szokásos menetrend mintegy felét tudja majd teljesíteni csütörtökön a légitársaság.

A munkabeszüntetés utasokra gyakorolt hatásának csökkentése érdekében a Eurowings Europe mellett a Lufthansa-csoporton belüli partnerek is segítik az érintett utasok elszállítását alternatív útvonalakon és járatokon. Azokat, akiknek járata a sztrájk miatt nem indul el, legkésőbb október 5-én, szerdán kora délután tájékoztatja a légitársaság.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint csütörtökön öt Eurowings-járatot várnak Ferihegyen, kettőt Stuttgartból, kettőt Düsseldorfból és egyet Hamburgból, ezek közül a hamburgi (EW7782), valamint az esti düsseldorfi (EW9782) és stuttgarti (EW2784) járatokat és visszafelé közlekedő párjaikat törölték.

A pilótákat képviselő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet közlése szerint tíz tárgyalási fordulót és a tagok két szavazását követően sem közeledtek egymáshoz az álláspontok a fizetésekkel és a munkakörülmények javításával kapcsolatban.

A bérrendezés mellett a pilóták a maximális repülési szolgálati idő csökkentését, valamint a pihenőidők növelését szeretnék elérni a 2015 óta változatlanul érvényes kollektív szerződéshez képest.

A pilóták kifogásolják a jelentősen megnőtt munkaterhelést, amely abból fakad, hogy a légitársaság tartósan kihasználja a megengedett maximális szolgálati időt.

A VC sajtószóvivője sajnálatát fejezte ki az utasoknak okozott kellemetlenségekért, azonban jelezte, hogy kénytelenek sztrájkba lépni, mert a Eurowings vezetősége nem hallgatja meg a kéréseiket, ugyanakkor kijelentette: nyitottak a tárgyalások folytatására.

Amint arról beszámoltunk, a Lufthansa és a Lufthansa Cargo pilótáinak több tárgyalási fordulót és szeptember eleji munkabeszüntetést, illetve az utolsó pillanatban lefújt sztrájkfenyegetést követően sikerült megállapodniuk a követeléseikről szeptember közepén. A Eurowings pilótái augusztus végén szavaztak a sztrájk megtartása mellett.

(forrás:airportal.hu)

Vissza a hírekhez