Szlovénia legjobb adventi programjai

Sky Travel | 2022.12.19. | Hírek

Ezernyi apró fénypont, adventi díszbe öltözött városok és falvak, szabadtéri koncertek, karácsonyi vásárok – Szlovénia így készül az ünnepi időszakra.

Decemberben a szlovén városok mesebeli külsőt öltenek. A feldíszített városközpontokat átjárja a fahéj, a szegfűszeg és a forralt bor illata, az árusok karácsonyi portékájukat kínálják, s a különféle szabadtéri események és koncertek mellett a közönség a tradicionális szlovén ételek és italok kínálatába is belekóstolhat. A gyerekek az utcákon, tereken a Mikulással és sokféle mesebeli lénnyel, tündérekkel és manókkal találkozhatnak.A két ünnep között pedig – immár hagyományosan – különleges helyszínen, jégszobrok ölelésében, élő szereplőkkel és valódi állatokkal kel életre a bibliai történet a varázslatos Postojnai-cseppkőbarlangban.

 

Zenés advent Ljubljanában

A decembert a ljubljanaiak fesztiválhónapként is emlegetik, ilyenkor számtalan program és ingyenes szabadtéri koncert követi egymást a történelmi belváros meghitt fényei között. A január másodikáig tartó karácsonyi vásárt a Prešeren téren rendezik, advent idején a környékbeli utcákkal együtt ez a társasági élet központja. Érdemes megnézni a minden generációt megszólító Ana Mraz utcaszínházat is, amelynek az ünnepek alatt a Špica tér ad otthont.

A szabadtéri zenei rendezvények csúcspontja természetesen a szilveszter, amikor a ljubljanai vár felett csodálatos tűzijátékot rendeznek.

 

Tündérmesébe illő Celje

Ilyenkor a Savinja folyó partján fekvő Celje is mesevilággá változik, ahol a gyermekkönyvek megelevenedett szereplőivel, tündérekkel, lovagokkal, a Mikulással és Fagyapóval is találkozhatunk. A régi városközpont apró üzleteiben és a helyi termékeket felvonultató karácsonyi és újévi vásárban számtalan különleges ajándékot lehet beszerezni.

Mindenkit vár az Északi-sark az igluban élő hóembercsaláddal, a piactéren pedig mesekörhinta és korcsolyapálya szórakoztatja a kicsiket és nagyokat.

 

Karácsony Kranjban

A Kokra és a Száva folyók találkozásánál fekvő Kranj Szlovénia egyik legszebb települése, amelynek jól megőrzött középkori óvárosa decemberben fényes ünneplőbe öltözik. A Prešeren Színház előtti téren és a Fő téren is egy-egy karácsonyfát állítanak, a gyerekeket egy meseerdő is várja. Matjaž Beguš virágkötő mester faszobrait ugyancsak az óvárosban lehet megcsodálni, az egyik legnépszerűbb alkotás a fából készült jászol a Kokra kanyonjában.Az óváros kihagyhatatlan látványossága a hagyományos karácsonyi vásár a helyi művészek és kézművesek termékeivel. Aki séta közben megéhezne, az a Tastes of Kranj fesztiválon különböző helyi finomságokat is kóstolhat.A középkori Khislstein-kastély kertjében fényekből formázott állatfigurák kápráztatják el a gyerekeket, a felejthetetlen újévi fotóhoz pedig akár a Mikulás székébe is beleülhetünk.

 

Édes Radovljica

A Bledi-tótól 7 kilométerre, a Száva völgyében fekvő Radovljica pici, festői óvárosa ugyancsak csodálatos díszlet az ünnepekhez. Középkori főterét gyönyörűen felújított polgárházak keretezik, az óváros széléről pedig csodás kilátás nyílik a Júliai-Alpokra. A városka elsősorban méhészetéről ismert, elsőszámú látnivalója a Méhészeti Múzeum gazdag gyűjteménye a teret uraló palotában. Decemberben a városközpontot fűzfavesszőből készült díszekkel, lucfenyőből font koszorúkkal és fényfüzérekkel dekorálják. Ez a különleges díszítés adja a hátteret az ünnepi vásárhoz, amit Radovljica édes ízei és illatai kísérnek.

 

Kamnik – séta a fényalagútban

A Bistrica folyó partján épült festői város, Kamnik mindössze 17 kilométerre fekszik Ljubljanától. Patinás épületeit, kis utcáit, tereit decemberben új életre keltik az ünnepi fények és az adventi piac szépen feldíszített házikói. A festői Šutna utcában sétálva megismerkedhetünk a hagyományos kézműves mesterségekkel és termékekkel, itt még akár eredeti kamniki majolikakorsót is vásárolhatunk. Ilyenkor a Volčji Potok Arborétum is fényruhába öltözik: egyedülálló élmény sétálni egyet a kivilágított park fái között, ahol a legújabb látványelemek egyike a váltakozó fényekből szőtt fényalagút.

 

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez