Svédország a jövő héten feloldja a korlátozásokat

Sky Travel | 2022. 02. 10. | Hírek

Svédország február 9-től feloldja a járványügyi korlátozásokat, gyakorlatilag csak az oltatlanoknak és a betegeknek szóló ajánlások maradnak érvényben.

Svédország 2022. február 9-ével feloldja a legtöbb járványügyi korlátozást és általános ajánlást. Ez többek között a távolságtartásra, a nyitvatartási időre és a létszámstopra vonatkozik.

Jelenleg a vendéglátóhelyeken 8 fő lehet az együtt ülők maximális létszáma, az egyes csoportok között legalább egy méter távolságot kell tartani, és legkésőbb 23 óráig el kell hagyni a helyet. A 20 fő feletti beltéri rendezvényeken csak ülni lehet, 50 fő felett kötelezően kérik a Covid-igazolványt. Az üzletekben is meg van határozva a vevők maximális száma, a 150 km feletti busz- és vonatutakon pedig kötelező a helyjegy vagy hálóhelyjegy megváltása. A zsúfolt tömegközlekedési eszközökön történő maszkviselésre ajánlás vonatkozik, ez sem fog élni február 9-től a VisitSweden honlapja szerint.

Egyedül néhány ajánlás marad érvényben, miszerint az oltatlanok tartsák távol magukat az olyan helyektől, ahol sokan tartózkodnak, a magukon tüneteket tapasztalók pedig maradjanak otthon. Az egészségügyi intézményekben és az idősotthonokban továbbra is fogják javasolni a kockázatcsökkentő intézkedéseket.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök szerint, bár a járványnak még nincs teljesen vége, az ország egy új szakaszba lépett. Egyrészt több nemzetközi tanulmány is megerősíti, hogy az omikron variáns enyhébb lefolyású megbetegedést okoz, másrészt az intenzív ápolásra szorulók száma év eleje óta stabil Svédországban, dacára annak, hogy egyre több a fertőzött – indokolta meg az intézkedéseket a miniszterelnök.

A harmadik oltást az ország teljes lakosságának 39 százaléka kapta meg eddig, az 50 év felettieknek pedig a 80 százaléka – írja a tagesschau.de.

A Konzuli Szolgálat oldala jelenleg azt írja, február 28-ig 18 év feletti külföldiek csak 72 óránál (EU/EGT tagországon kívülről érkezők 48 óránál) nem régebbi, negatív teszteredménnyel, vagy uniós oltási, illetve a Covid-19 betegségen való átesettségi igazolással utazhatnak be Svédországba.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez