Síhelyzet Ausztriában

Sky Travel | 2022. 01. 12. | Hírek

A 2021-22-es téli szezonban már nyitva vannak a a síterepek az osztrákoknál – azonban kizárólag az oltottak számára látogathatók.

Az oltási igazolványokat mind a határon, mind a szállodákban elkérik, a kötelező FFP2-es maszkhasználatot pedig a sílifteknél is ellenőrzik a hazai síoktatók egyöntetű tapasztalata szerint, a jelenlegi helyzetről számol be a hvg.hu hírportál.

Karácsony előtti sítáborok: pipa

A jellemzően nem sokkal karácsony előtt induló síszezon első táborai már lementek, akkor „minimális Covid-vegzálásról” számoltak be a magyar síoktatók. A határon simán át lehetett jutni, az uniós védettségi igazolványt ugyan elkérték mindenkitől. Az osztrák szállodákban viszont már kicsit szigorúbb a helyzet: a beszámolók alapján a legtöbb szállodában mindenkitől egyesével elkérik az uniós védettségi igazolványt, vagy az Ausztriában bevett Green Pass-védettségi applikációban ellenőrzik az oltást.

Ellenőrzik az oltásokat

A sípályákon Ausztria-szerte szintén szigorú kontroll tapasztalható: ahogy Ausztriában mindenhol, úgy a pályák felvonóira váró sorban, valamint a felvonókban és a hüttékben is kötelező FFP2-es maszkot hordani 12 éves kor felett. Annyi engedményt azonban tettek a 6-12 éve gyermekeknek, hogy nekik nem elvárás az FFP2-es maszk, egy sál is megteszi, azonban az arcukat fedetlenül csak az öt évesek, illetve fiatalabbak hagyhatják.

Legfőbb úr a bizonytalanság

A legnagyobb problémát a 2021-2022-es szezonban a síoktatók szerint a bizonytalanság adja. Ausztria azóta távozó kancellárja, Alexander Schallenberg november 19-én februártól kezdve mindenkinek kötelezővé tette az oltást, valamint húsz napra lezárta az országot – ezzel keresztül húzva mindazok terveit, akik arra az időpontra már tábort szerveztek volna.

Most a Janssen kavarja meg a síprogramokat

A lap Információi szerint a hétfői osztrák szigorítás, miszerint egy Janssen oltással csak úgy lehet beutazni az országba, ha mellé negatív PCR-tesztet is visz a síelő, több olyan magyart is érzékenyen érintett, aki a két keleti oltására Janssent kért. Ez azért hozza kínos helyzetbe mindazokat, akik hónapokkal ezelőtt foglaltak szállást, mert a legtöbb osztrák szálláson tíz-tizenöt nappal az érkezés előtt kell jelezni, ha valaki a fenti szabályozás miatt nem akar menni és még a pénzét is vissza akarja kapni. Viszont ha a 72 órás PCR-teszt eredménye pozitív lesz, a síző sem nem utazhat el, sem nem tudja úgy visszamondani a szállását, hogy a pénzét is visszakapja. 

Jóindulatúak a vendéglátók

 

A beszámolók szerint viszont nem jellemző, hogy akár az osztrák hatóságok, akár a sípályák alkalmazottai arra utaznának, hogy kiszúrjanak a síelni érkezőkkel. „Mindenhol jóindulatúak", mondják a megkérdezett oktatók, „persze ebben az is benne van, hogy Ausztria nagyot bukott a koronavírus miatt, így ha elüldözik a turistákat, az senkinek nem lesz jó”.

 

(Forrás: Turizmus Online)

Vissza a hírekhez