Salzburg már ünnepi fényekbe öltözve várja a karácsonyt

Sky Travel | 2022.11.23. | Hírek

Az egész évben színpadon lévő zene mellett az év végéhez közeledve az adventi várakozás is főszerepet kap Mozart szülővárosában. Induljunk azonnal, ha díszes fénybe öltözött utcákon, forralt bor illatú karácsonyi vásárokon és adventi koncerteken szeretnénk hangolódni az ünnepre!

A Salzburggal való ismerkedést a város szívétől kicsit távolabb, a város déli részén található Hellbrunnban kezdtük, s csak ezután merültünk az ünnep díszeit már novemberben magára öltő belváros forgatagába azon a tanulmányúton, melyre a Tourismus Salzburg Gmbh. invitálta szerkesztőségünket az elmúlt hét végén, a karácsonyi vásárok megnyitása alkalmából.

 

Csodavárás Hellbrunnban

Az év 365 napján nyitva tartó Salzburgi Állatkert (salzburg-zoo.at) állatai a hűvös, téli napokon is elragadóak és nagyon örülnek a látogatóknak – a vidáman ugráló gyűrűsfarkú makikat, a hidegben is vízbe merülő pingvineket, a kamerának büszkén pózoló nagymacskákat és a csapatot hűségesen követő hegyi kecskéket látva ez egyértelműen kiderült. Az állatparkban Eurázsia, Dél-Amerika, Ausztrália és Afrika állatait, mintegy 150 faj 1500 példányát térkép vagy applikáció segítségével is felfedezhetjük.

Innen a szomszédba, vagyis egykor a salzburgi érsek nyári rezidenciájaként szolgáló Hellbrunni kastély parkjába átsétálva igazi csoda várt bennünket: az egyik leghangulatosabb tradicionális karácsonyi vásár, melyet valaha láttunk.

Hellbrunner Adventzauber alkalmából 700 fenyőfát 10 ezer vörös karácsonyi gömbbel és mintegy 10 kilométernyi fényfüzérrel öltöztetnek fel, a kastély oldalában magasló, óriás tulipánfát pedig 350 piros gömbbel díszítik. A vásár nem csak dekorációja miatt különleges, gazdag gyermekprogramjának köszönhetően igazán népszerű a családosok körében. A meseerdő közepén a gyerekeket apró faházakból álló játszótér és kisállatsimogató várja, valamint karácsonyi posta és karácsonyi kisvonat, az igazán bátrak a félelmetes krampuszokat is megtekinthetik. A Hellbrunner Adventzauber december 24-ig gazdag programokkal, csodálatos kézműves termékekkel és az elmaradhatatlan vásári finomságokkal várja a látogatókat, minden héten szerdától vasárnapig.

A karácsonyé a főszerep az óvárosban is

Az ünnepvárás varázsa tölti be Advent idején a világörökségi címet viselő történelmi óvárost is, melynek csodáit a következő napon fedeztük fel.

Igazán szerencsésnek érezhettük magunkat, miután volt alkalmunk meghallgatni a fúvósok tornyok magasából felzengő játékát a világ egyik legszebb és legrégebbi karácsonyi vásáraként számon tartott Salzburg Christkindlmarkton, a Dom- és a Residenzplatzon, melynek hagyományai egészen 1491-ig nyúlnak vissza.  A látogatóit január elsejéig ámulatba ejtő ünnepi kirakodáson kézműves termékekkel (fafaragásokkal, fajátékokkal, ünnepi díszekkel, kerámiatárgyakkal, illatos szappanokkal) gazdagodhatunk, de nem fogunk csalódni akkor sem, ha forralt borral vagy fűszeres punccsal a kezünkben csak sétálgatunk és nézelődünk a színes portékákat kínáló faházak között, megkóstolva a régió kulináris ínyencségeit, magunkba szívva a megunhatatlan hangulatot.

A belvárosban sétálva újabb és újabb, ámulatba ejtő karácsonyi vásárokra bukkanhatunk, a Mirabell téren éppúgy, mint a Hohensalzburg erődben vagy a Sternbrauban.

Mindazoknak, akiknek – hozzánk hasonlóan – a karácsonyi hangulatból soha nem elég, kihagyhatatlan látnivaló az egyébként egész évben nyitva tartó Salzburger Weihnachstmuseum a Mozart téren. A gyűjteményt létrehozó Mrs. Ursula Kloiber 50 éven keresztül gyűjtötte az ünnephez kapcsolódó tárgyakat (képeslapokat, süteményformákat, díszeket, figurákat, életképeket), melyek több termen és egy kompletten berendezett szobán keresztül mesélnek nagyszüleink és dédszüleink karácsonyairól.

Betérhetünk a Salzburger Heimatwerk üzletébe is a Residenzplatzon, itt a Salzburg 25 kilométeres körzetében élő kézművesek kreatív munkái mellett egy kisebb karácsonyfakiállítást is megcsodálhatunk, az otthon fellelhető alapanyagokból elkészített dekorációk mellett.

A St. Peter Stiftskulinarium történelmi boltíve újabb csodavilágba vezet. A tömegtől eltávolodva érdemes beiktatnunk itt egy szintén karácsonyi hangulatú pihenőt, hogy forralt bort vagy forró puncsot kortyolva, édes és sós finomságokat majszolva mélázzunk az ünnepről és az ünnepvárásról.

 

Érdemes egy csendes félórát eltölteni az óváros közepén trónoló Salzburgi Dómban is, megcsodálva többek között azt a keresztelőmedencét, amelyben Wolfgang Amadeus Mozartot keresztelték.

Ha egészen biztosak szeretnénk lenni abban, hogy semmit nem hagyunk ki Salzburg adventi látnivalóiból, járjuk végig a 4 kilométer hosszú adventi séta útvonalát, ehhez térképet és leírást az információs irodában szerezhetünk be.

 

Kulináris és zenei élmények a Hohensalzburgban

A minden tekintetben hedonista napot meghívóink jóvoltából egy újabb emlékezetes élménnyel zártuk a város felett szigorúan őrködő Hohensalzburg éttermében és koncerttermében.

A Festungsberg hegyen trónoló erőd Közép-Európa egyik legnagyobb, teljesen megőrzött kastélya, amely többszöri átépítés után a 16. században nyerte el mai formáját. Ahogy azt meghívóink többször hangsúlyozták, az erődítmény nem a hercegérsek állandó lakhelyeként szolgált, csak az ellenséges támadások idején nyújtott menedéket.

A siklóval kényelmesen és gyorsan megközelíthető épület napjainkban több múzeum otthona. Vármúzeumot, bábfigura-múzeumot, régi fegyvertárt látogathatunk a falak közt, valamint a salzburgi hadtörténeti gyűjteményt. A harmadik emeleten pedig korhű berendezésű hercegi lakosztályok sorakoznak.

A különleges helyszínen csoportunkat háromfogásos vacsorából és komolyzenei koncertből álló élménycsokor várta. A leves és a főétel után asztalunkra két, hamisítatlanul salzburgi desszert került: a csupa csokoládé Mozart-desszert és az utánozhatatlan, vaníliakrémből, bogyós gyümölcsökből és tojásszufléból álló, csupahab Salzburger Nockerl, melynek formája a város három hegyét szimbolizálja.

A koncerten a – magyar tagokat is felbonultató – vonósnégyes Mozart, Dvořák és Strauss darabjait játszotta, a komolyzenét csak hobbiszinten élvezők számára is könnyen befogadható és határtalanul élvezhető formában.

All inclusive élmények SalzburgCarddal

Az egykori hercegérsekek (köztük a város látképét nagyban formáló, számos teret létrehozó Wolf  Dietrich von Raitenau) gazdagságát hirdető, látógatóit szűk utcáival és elbűvölő tereivel garantáltan elvarázsoló óváros klasszikus és örökérvényű látnivalóinak felfedezéséhez érdemes kiváltatnunk a 24, 48 vagy 72 órás időtartamra szóló SalzburgCardot. A kártya tulajdonosai egy alkalommal ingyenesen léphetnek be a város szinte összes turisztikai látványosságába és múzeumába, ingyenesen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, emellett vonzó kedvezményeket élveznek számos kirándulóhelyen, kulturális rendezvényen és koncerten. Szerkesztőségünk kedvence a Neue Residenz épületében kialakított, multimédiás installációkkal operáló Salzburg Museum,amelynek szintjeit bejárva a város múltját és jelenét, fejlődését és kiválóságait egyaránt megismerhetjük.

Mozart golyó, Manner-ostya és sajtkavalkád

Az élményektől eltelve utolsó fél napunkon nem is vágytunk másra, mint hogy engedjünk a sétálóutcán és tereken sorakozó üzletek csábításának, beszerezve az elmaradhatatlan Mozart-golyót és az egyéb, tradícionális osztrák finomságokat, amelyek íze hetek múltán is felidézi bennünk a salzburgi kirándulás emlékét.

*

A tanulmányúton a Tourismus Salzburg GmbH meghívására, a kamkam.eu szervezésében vettünk részt. Információk Salzburgról: salzburg.info

(Forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez