Robbie Williamsszel és 360 fokos adventi naptárral is készült Stájerország a télre

Sky Travel | 2023.11.14. | Hírek

A tavalyi tél vendégforgalma már csak minimális mértékben maradt el a pandémiát megelőző téli szezonétól Stájerországban, ahol a komoly beruházásoknak és az ajánlatok sokszínűségének köszönhetően a 2023/2024-es szezonnak is hasonló várakozásokkal néznek elébe.

Az Ausztria zöld szíveként emlegetett tartomány számtalan megújult szolgáltatással és komplexummal vág neki a téli szezonnak – mondta az Österreich Werbung (ÖW) és Stájerország közös sajtó- és B2B-eseményének megnyitóján Oskar Hinteregger, az ÖW budapesti irodájának vezetője.

A legfontosabb téli adatok ismertetéséből kiderült, hogy a tavalyi szezonban összességében több mint 1 millió 700 ezer vendégérkezést regisztráltak, ami 32,3 százalékos növekedést jelent az előző télhez, és mindössze 3,5 százalékos csökkenést a pandémia előtti, 2018/2019-es szezonhoz képest. Vendégéjszakákra vetítve a 2022/2023-as télen elért közel 5 millió 800 ezer vendégéjszaka 22,5 százalékos növekedést mutat az előző téli szezonhoz, és minimális, 1,7 százalékos mínuszt a 2018/2019-es télhez viszonyítva.

A magyar üdülővendégek száma még ennél is jobban megugrott: a tavalyi téli szezonban több mint 92 ezren érkeztek Stájerországba, ami 48,8 százalékos növekedés az előző év adataihoz mérve. Ez több mint 358 ezer vendégéjszakát jelent, 40 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A téli szezonra érkező magyarok tavaly átlagosan 3,9 éjszakát töltöttek a tartományban.

Oskar Hinteregger hangsúlyozta, hogy az idei eredmények is szépen alakulnak: a Stájer Tartományi Statisztikai Hivatal előzetes összegzése szerint 2023. május és szeptember között 35 400 magyar vendég (+16,4%) 126 500 vendégéjszakát (+14,9%) töltött Stájerországban.

 

Több száz millió eurónyi fejlesztés

A külföldi vendégek, köztük a magyarok is egyre fontosabbak a tartomány számára, így az ő megnyerésükkel is összefügg a friss beruházások nagy száma a síterepeken és a szállodaiparban. Markus Leitner, a Steirische Tourismus und Standortmarketing GmbH turisztikai marketingosztályának vezetője a rendezvényen elmondta, hogy csak idén 55 millió eurót fektettek be a felvonótársaságok: többek között a Loser panorámafelvonó, a Turracher Höhén található Wildkopf felvonó és a Rohrmoos tízüléses kabinos felvonó korszerűsítésébe. Emellett szállodai beruházások, fürdőfejlesztések is zajlottak, és olyan új kirándulóhelyek létesültek, mint a Demmerkogel-kilátó, vagy az igazi különlegességnek számító Bad Loipersdorf-i kilátótorony, amely borosüveget és -poharat formáz.Összességében a stájerországi turisztikai beruházások értéke elérte a 300 millió eurót.

 

Rendezvények a szezonnyitó koncertektől a sírepülő-világbajnokságig

A téli szezonban a havas és jeges sportok, az alpesi síelés, sífutás, hótalpas túrázás, szánkózás mellett a termálfürdőzésre, az adventi rendezvényekre, a különböző kulturális és sporteseményekre, a gasztronómiai kínálat sokszínűségére is kiemelt hangsúlyt helyeznek a szolgáltatók.

Az előttünk álló tél nemzetközi jelentőségű eseményei közül Markus Leitner kiemelte Robbie Williams schladmingi szezonnyitó duplakoncertjét december 7-én és 8-án. Ezt követi a FIS Északi Összetett Világkupa december 14. és 16. között Ramsau am Dachsteinban. Január közepén pedig az Ausseerland régióban is megtartják az Európa Kulturális Fővárosa ünnepi megnyitóját. (2024-ben ugyanis Bad Ischl–Salzkammergut viseli a címet, azaz Bad Ischl mellett 22 további felső-ausztriai és stájerországi település vesz részt az EKF rendezvénysorozatban.) Január végén a Bad Mitterndorf-i Kulm sáncon rendezik meg a Sírepülő-világbajnokságot, a sort pedig az áprilisi Diagonale, az Osztrák Film Fesztiválja zárja Grazban.

360°-os adventi utazás

A szakember kitért arra is, hogy Stájerország turisztikai hivatala december 1-től különleges módon, egy 360°-os online adventi naptár segítségével igyekszik kedvet teremteni a stájerországi üdüléshez. A QR-kóddal is elérhető adventi naptárban a Steirische Tourismus közösségi médiacsatornáin keresztül minden nap megnyílik egy adventi ablak, amelyen keresztül a tartomány egy-egy attrakcióját lehet megismerni a Dachsteintől a Lumagica fényparkig, a herbersteini állatvilágtól a termálfürdőkig. A látványos, 360°-os videók mobiltelefonon, asztali számítógépen vagy VR-szemüveggel is megtekinthetők, vasárnaponként pedig nyereményjáték kíséri az ablak megnyitását.

 

Osztrák vs. magyar morzsa

A rendezvény további részében Erzberg Leogang régió képviseletében Claudia Flatscher ügyvezető mutatta be a régió újdonságait. Az est folyamán stájer borokkal és finomságokkal is várták a résztvevőket, majd a program egy ízletes császármorzsa-párbajjal zárult, amelyben a magyar és a stájer morzsa mérkőzött meg egymással.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez