Rekordév lehet az idei a horvát turizmusban

Sky Travel | 2023.09.07. | Hírek

A horvát turizmusnak az év első nyolc hónapjában sikerült megismételnie a 2019-es rekordév sikereit. A magyarok körében messze a legnépszerűbb úti cél volt az ország az idei nyáron.

A horvát idegenforgalmi ágazat elégedett a nyári szezon eddigi alakulásával. A Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) közleménye szerint az év első nyolc hónapjában elérték a 2019-es év hasonló időszakának rekordszámait. Augusztus végéig 16,2 millió turistaérkezést és 88,5 millió vendégéjszakát regisztrált az ország – írja a Die Presse.

A turistaérkezések száma a tavalyi év hasonló időszakához képest 8 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig 2 százalékkal.

A bizonytalan főszezonnal kapcsolatos aggodalmak nem igazolódtak be. Augusztusban 4,6 millió turistaérkezést és 31,5 millió vendégéjszakát regisztráltak, előbbi 1 százalékos növekedést, utóbbi azonban 2 százalékos csökkenést takar. Júliusban hasonló volt a tendencia, az érkezések száma enyhén emelkedett, a vendégéjszakáké pedig stagnált.„A júliusi és augusztusi forgalom megerősíti azt a trendet, hogy több turista érkezik, akik azonban valamivel rövidebb ideig maradnak” – nyilatkozta Kristjan Staničić, a HTZ igazgatója. Szerinte a jelenlegi körülmények ellenére – beleértve a globális infláció és az ukrajnai háború hatásait, valamint azt a tényt, hogy a pandémia után teljes mértékben visszatért a piaci verseny – kiváló eredményt ért el az ország. A HTZ vezetője az utószezonban is jó eredményekre számít.

Osztja ezeket a várakozásokat Nikolina Brnjac horvát turisztikai miniszter is: „A horvát turizmus történetének legjobb előszezonja után optimistán kezdjük az utószezont” – nyilatkozta.

A Bank360.hu portál elemzése szerint Horvátország a magyarok körében a legnépszerűbb úti cél volt ezen a nyáron. Adataik alapján a külföldre utazók 33 százaléka ide látogatott június és szeptember eleje között. Az úti célok rangsorában az olasz és a görög tengerpart ért még el dobogós helyezést, a negyedik Ausztria, az ötödik Spanyolország volt.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez