Portugáliába már teszt nélkül utazhatnak az oltott és a gyógyult turisták

Sky Travel | 2022. 02. 10. | Hírek

Egyszerűbbé vált a belépés Portugáliába, miután az ország eltörölte a tesztkötelezettséget az oltott és a Covidon-átesett utazók számára.

A február 7-én frissített járványügyi szabályok szerint Portugáliában teszt nélkül engedélyezik a látogatóknak a beutazást, amennyiben igazolni tudják, hogy teljesen be lettek oltva a koronavírus ellen, vagy felgyógyultak a Covid-betegségből. Magyar állampolgárok az uniós Covid-igazolvánnyal tudják igazolni védettségüket, amely az oltás 14. napjától a 270. napig érvényes.

A szárazföldi Portugáliában és az Azori-szigeteken csak az Európai Gyógyszerügynökség által elismert vakcinákat fogadják el a beutazáshoz, ellentétben Madeirával, ahova a Szputnyikkal és a kínai vakcinával oltottak is tesztkötelezettség nélkül utazhatnak.

Aki nem rendelkezik oltási vagy hat hónapon belüli gyógyultsági igazolással, annak az indulásnál 24 óránál nem régebbi antigén tesztet, vagy 72 órán belül készített PCR-tesztet kell felmutatni (szárazföldi, légi és vízi úton történő beutazások esetén egyaránt). A 12 éven aluli gyerekektől sem oltási igazolást, sem tesztet nem kérnek. Kissé eltérnek a szabályok az Azori-szigeteken, ahol a nemzetközi érkezőknek az indulás előtt 48 órával végzett antigén tesztet kell bemutatniuk.

Ezenkívül még érkezés előtt minden utasnak ki kell töltenie az online járványügyi nyomtatványt (Passenger Locator Card).

Az oltott utasok tesztelésének megszüntetése összhangban van az Európai Unió frissített utazási ajánlásaival, amelyek a múlt héten léptek hatályba. Az EU ígérete szerint "összehangolják majd a korlátozásokat a biztonságos és szabad mozgás elősegítésére a világjárvány idején."

Az alapelv az, hogy az utazó oltottsági státusza, teszteredménye vagy felgyógyulása lesz a legfontosabb meghatározó tényező az utazási korlátozásoknál, "kivéve azokat a területeket, ahol a vírus nagyon magas szinten van jelen."

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez