Pécs – Kihagyhatatlan város

Sky Travel | 2023.12.07. | Hírek

Pécs advent idején is számos látnivalóval és programlehetőséggel várja a városba látogatókat.

Pécset az ország egyik leghangulatosabb városának tartják. Advent idején a város igazi ékszerdobozzá válik, hiszen a téli napsütés aranyló fénybe vonja az UNESCO világörökségi emlékeit, ami modern múzeumpedagógiai eszközökkel, 3D-s filmekkel, animációkkal és egy hatalmas, az egész ókeresztény temető területét bemutató makettel bővült. A kalandvágyóbbak Éjszakai tárlatjáratok keretében fejlámpával is felderíthetik Pécs ókeresztény emlékeit.XII. ADVENTI KÉZMŰVES- ÉS MESEVÁSÁRon 2023. december 1–24. között a Dzsámi gyerekrajzokból összeállított, fényfestett ünnepi ruhát ölt, a Széchenyi tér pedig változatos zenei és gyerekprogramok, gasztroudvar, kézműves vásár színterévé válik. Vasárnap délelőttönként gyerekprogramok – többek között Gryllus Vilmos, a Tintaló Társulás – szórakoztatja a családokat. A „Szentcsalád szállást keres” menet a belvárosban lesz, aminek zárásaként Felföldi László, az egyházmegye főpásztora meggyújtja az utolsó adventi gyertyát. A felnőtteket többek között karácsonyi koncertek – Mátyás Pribojszki, Jazzation, Zséda –, ínyenc falatok és kézműves vásár várja. Az adventi koncertsorozatot Herczku Ágnes estje zárja.

 

 

November végén a Széchenyi téren kinyitotta kapuit a Janus Pannonius Múzeum új Látogatóközpontja, amelynek udvarán található a Római kőtár, a belső terekben pedig a „Ködképek a kedély láthatárán” – A 19. század képzőművészete Pécsett elnevezésű időszaki tárlat mellett színes adventi programokkal is várják a vendégeket.Breuer Marcell világhírű építész is Pécsen született és nevelkedett. Előtte tiszteleg az m21 Galéria a Hiány és emlékezet című kiállítással.

A Mecseknek köszönhetően karnyújtásnyira elérhető az élő természet túraútvonalak, mesébe illő patakok, völgyek és hasadékok mentén, amelyek varázslatos világba kalauzolják az ide látogatókat. Az erdőben megbújó Pécsi Állatkertben pedig a családoknak idén is lehetőségük van megnézni, hogyan szerzik meg, bontják ki, és örülnek az állatok a sok-sok ajándékba kapott finomságnak az Állatok Karácsonyán. Ez hazánk legmagasabban fekvő állatkertje, és nem véletlenül szól így a szlogenjük: „Vadon a város felett!” A lenyűgöző természeti környezetben kialakított parkban egzotikus állatok sorával találkozhatnak a látogatók.

A karácsonyi varázslat tetőpontja a Zsolnay Mauzóleum titka a téli napfordulón, hiszen a legenda szerint a beáramló napfény feltárhatja előttünk az eozin titkát.

Pécset megélni kell, megtapasztalni a vendégszerető atmoszférát, elmerülni a gyönyörű épületek nyújtotta látványban, a kulturális sokszínűségben, kiülni egy teraszra és hagyni, hogy magával ragadja az erre járót a pécsi hangulat. Pécs. Kihagyhatatlan város.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez