Patakvölgyek, dombok mentén kanyarog az új, magyar-szlovák kerékpárút

Sky Travel | 2023.11.06. | Hírek

Eredményesen zárult a Hidasnémeti, Perény, Kenyhec, Abaújvár, Telkibánya önkormányzatokat érintő kerékpárút fejlesztés. Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megépített új kerékpárút összekapcsolja a térség turisztikai adottságait.

A projekt által létrehozott kerékpárút, az "Aba-Greenway" három magyarországi települést, Hidasnémetit, Abaújvárt és Telkibányát köt össze. A nyomvonal két szlovák településen – Perín-Chym és Kechnec – is keresztülhalad. A fejlesztésnek köszönhetően 18,6 km új kerékpárút használható a térségben. (Hidasnémeti: 5 km, Abaújvár: 3 km, Telkibánya: 6,3 km, Perény: 4,3 km).

 

A projektben kialakított Aba-Greenway, azaz zöld út, természeti képződmények, folyó- és patakvölgyek, dombok mentén húzódik.

A kerékpárútnak köszönhetően a települések kulturális, természeti értékei közösen, egymást erősítve jelennek meg és az ide látogató turistáknak több napos aktív programot biztosíthatnak.

A beruházás hozzájárul a térség látogatószámának növekedéséhez, és a gazdasági potenciál erősödéséhez.  A zöld út mentén pihenőket alakítottak ki, padokkal, asztalokkal, sütőhelyekkel, háromnyelvű információs táblákat helyeztek el a tájékozódást segítve, valamint telefonos applikáció is segíti az élménydúsabb szabadidő eltöltést.

A turisztikai vonzerőn kívül ez a fejlesztés lehetőséget biztosít a helyi lakosoknak a települések közötti, mindennapos kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tételére is. A projekt vezető partnere a Hidasnémeti Önkormányzata volt. A projekt az Európai Unió 1.850.615,55 eurós támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez