Orosz válaszlépés: lezárták a légteret 36 ország gépei előtt

Sky Travel | 2022. 03. 03. | Hírek

Oroszország 36 ország – köztük Magyarország – előtt lezárta légterét, válaszlépésként az orosz légitársaságok ellen bevezetett hasonló nyugati intézkedésekre – közölte az orosz légiforgalmi hatóság (Roszaviacija) hétfőn.

Az eddig tíz országból álló tilalmi lista mostantól magában foglalja az EU összes tagállamát, Nagy-Britanniát, több brit területet és Kanadát is. Ezekből az országokból csakis a Roszaviacija vagy az orosz külügyminisztérium engedélye alapján lehet Oroszországba repülni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap jelentette be, hogy az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt, és betiltja az unió területén a Kreml propagandagépezetét, továbbá támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Az orosz diplomáciai tárca közölte, hogy le kellett mondani Szergej Lavrov orosz külügyminiszter genfi látogatását, mert több európai ország megtagadta átengedni a repülőgépét a légterén. Lavrov az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának, valamint a világszervezet leszerelési konferenciájának ülésén vett volna részt.

A TASZSZ hétfői jelentése szerint nem tudott hazatérni Madeiráról orosz turisták egy csoportja, mert a portugál hatóságok visszafordulásra kényszerítették a Ural Airlines légitársaság értük érkező járatát. Lisszabon vasárnap döntött úgy, hogy az Ukrajna elleni agresszió miatt lezárja az orosz légteret a portugál gépek előtt.

Az orosz utazási irodák szövetségének (ATOR) becslése szerint több mint 150 ezer orosz turista rekedhetett külföldön, és több mint 27 ezer nem tud elrepülni Oroszországból. Az ATOR szerint a probléma megoldásához az orosz szakminisztériumok és hatóságok beavatkozására lesz szükség.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez