Olaszország megrendszabályozza a turisztikai célú lakáskiadást

Sky Travel | 2023.04.13. | Hírek

A turisztikai célú lakáskiadást korlátozó szabályokat vezetnek be Olaszországban.

Az olasz kormány a tömegturizmus megfékezése érdekében korlátozni akarja a magánszálláshelyek számát, és szigorúbb szabályokat vezetne be a rövid távú lakáskiadásra – írja a kleinezeitung.at.

A lap idézi Daniela Santachè turisztikai minisztert, aki arra panaszkodott egy interjúban, hogy a magánszálláshely-kiadás területén „vadnyugati” állapotok uralkodnak. A szereplők figyelmen kívül hagyják azt a kevés szabályt is, ami van – mondta a miniszter.

Az új szabályozás alól mentességet kapnak azok a kis falvak, amelyekben nincs kereskedelmi szálláshely, és a rövid távú lakáskiadás jelenti az egyetlen megoldást. „Számunkra a magántulajdon szent, és ha egy család úgy dönt, hogy kiadja az egyik szobáját, nem helyes, ha ebben megakadályozzuk őket. Más azonban a helyzet, ha húsz lakást akarnak kiadni” – tette hozzá.

Mint a miniszter elmondta, Giorgia Meloni kormánya fel akarja térképezni a rövid távra kiadott lakások állományát, és mihelyt átfogó képet kapnak a piacról, meghozzák a megfelelő intézkedéseket.

Velence polgármestere, Luigi Brugnaro már korábban bejelentette, hogy olyan rendeletet készülnek hozni, amely legfeljebb évi 120 napra engedélyezi a lakások turisztikai célú, rövid távra szóló kiadását. Az intézkedés háttere, hogy a városvezetés inkább a hosszú távú bérbeadást támogatja, mivel el szeretné érni, hogy a városközpont ne néptelenedjen el.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez