Öt évre bezárják a párizsi Pompidou Központot felújítás miatt

Sky Travel | 2023.05.10. | Hírek

Felújítási munkálatok miatt 2025 végén bezár a párizsi Pompidou Központ, és 2030-ban nyit meg újra – jelentette be Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter.

A teljes körű felújításról szóló terveket már 2021-ben bejelentette a kormány, eredetileg 2023 és 2027 között tervezték a bezárást, és az intézmény 2027-ben az ötvenedik évfordulón nyílt meg volna újra. Később elhalasztották a nagyszabású felújítási munkálatok kezdetét a 2024-es párizsi olimpia utánra. A kiköltözés és a fokozatos bezárás 2024 őszén fog megkezdődni.A felújításra a hatalmas kiállítóterekkel és egy óriási könyvtárral is rendelkező épület korróziója miatt van szükség.A tervek szerint az egész épületet azbesztmentesítik, és az érvényes biztonsági, technikai és energetikai normáknak megfelelően felújítják, valamint az akadálymentesítési kötelezettségeknek eleget téve a fogyatékossággal élők számára is látogathatóvá teszik.

A teljes körű felújítás 262 millió euróba kerül.A Renzo Piano, Richard Rogers és Gianfranco Franchini tervei alapján épült múzeumban még soha nem volt ilyen volumenű és jellegű felújítás. A kulturális miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt csaknem fél évszázadban 300 millióan keresték fel a Pompidou Központot.

 

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez