Nyitva már a Zrínyi vár

Sky Travel | 2023.08.15. | Hírek

A szigetvári Zrínyi vár megújult szabadtéri terekkel és kibővített kiállítással ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

A vár örökség- és műemlékvédelmi szempontokat szem előtt tartva újult meg, a fejlesztés eredményeként egész évben látogatható kulturális attrakciók jöttek létre. A fejlesztés során szabadtéri, fedett-nyitott és zárt kiállítási területeinek jelentős része megnövekedett.  A használaton kívül álló Kazamata épületébe a tervezők új múzeumi funkciókat és interaktív tartalmakat, valamint manuális játékokat álmodtak meg.A kiállítás a vár és az 1566-os ostrom történetét és a helyszínen feltárt régészeti leleteket mutatja be egy virtuális időutazás keretében. A 16. századi történetet egy rendhagyó irodalomóra egészíti ki, amelynek során megtudhatjuk, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a Szigeti veszedelem és a 21. századi filmeposzok. Az idelátogatók kisfilmek, makettek, különböző interaktív eszközök segítségével fedezhetik fel a mai város helyén épült egykori várat és a védelmét biztosító mocsarát.A Kazamata kiállítási termeiben érintőképernyős tartalmakkal, virtuális látványtárral kerülhetnek kapcsolatba, amely egy képzeletbeli időutazó tudós kutatásaira épít, biztosítva azt, hogy a vendégek aktív résztvevői lehessenek a szigetvári ostrom történetét bemutató kalandos időutazásnak. A kiállítóterekben felsorakoztatott eszközök, projektelemek jelentősen hozzájárulnak a helyszín hagyományainak, a múltbeli vagy jelenbeli nemzetközi kapcsolatainak prezentálásához.

A modern, digitális technológiára és kipróbálható eszközökre épülő kiállítást hiteles, élő történelmi interpretáció egészíti ki, ahol a látogatók megismerkedhetnek korabeli fegyverekkel, valamint a felölthető, korhű viseletekbe belebújva egy igazán különleges környezetben egyedi fotókat készíthetnek.Az érdeklődők tematikus tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is igénybe vehetnek. A különleges hangulatú helyszín rendezvények, fogadások és konferenciák megtartására is alkalmas.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez