Nyaralás munka közben – egyre inkább hódít a „workation”

Sky Travel | 2023.10.17. | Hírek

Az év vége felé már nem mindenki bővelkedik szabadnapokban, így azoknak, akik online is elláthatják a munkájukat, remek alternatíva lehet a workation, amely remek lehetőséget nyújt kisebb utazások és a munka kombinálására.

A workation, amely a „work" munka és a „vacation" (vakáció) szavak és tevékenységek kombinációjából származik egyre népszerűbb azok körében, akiknek lehetősége van a távmunkára. A workation lényegében a munkavégzés helyétől való elszakadás, nem a munkától.

Ez az újfajta utazási típus azoknak is megoldás lehet, akik az inspirációt a környezetváltozásban keresik. A mára egyre elterjedtebb távmunka, és a technológia fejlődése erre remek lehetőséget nyújt, ha rövid időre kombinálnánk az utazást és a munkát. Egyfajta minikalandnak kell elképzelni az ilyen nyaralást: picit belekóstolhatunk a digitális nomád életmódba, anélkül, hogy elköteleznénk magukat bármi iránt, elvégre csupán pár napig, hétig vagyunk távol megszokott környezetünktől. Természetesen akár hónapig is tarthat egy workation, de a legtöbben a rövidebb ideig (3 naptól 1 hétig) tartó típust részesítik előnyben.

Sokaknak a környezetváltozástól megnő a motivációja, produktívabb lesz, sőt a munkáltatóknak is hasznos, elvégre könnyebben megtarthatják a munkaerőt. Természetesen a workationnek is van árnyoldala: vannak, akik szerint teljesen felborítja a munka és a magánélet egyensúlyát, valamint nem fizetnének azért egy utazást, hogy utána onnan dolgozzanak – írja a Timetastic.

Itthon a városi közegből kiszakadni és kirándulni vágyóknak a workationhöz ideális helyszín lehet egy erdei kisház, például a Dunakanyarban és környékén, vagy az Őrségben egy felújított parasztház, de a főszezon végével a népszerű üdülőhelyeken is megfizethetőbbek a nyaralók. Bármilyen helyszínt is választunk a távmunkás elvonulásra, fontos előzetesen egyeztetni a szálláshellyel, hogy milyen a mobilhálózati lefedettség, ezzel elkerülve a kellemetlen helyzeteket, például, hogy nem tudunk bejelentkezni egy fontos meetingre – írja a Yettel sajtóközleménye.

Már léteznek utazási irodák, akik ilyen jellegű utak szervezésével foglalkoznak. Miközben biztosítják a szállást, belépést biztosítanak közösségi irodákba, illetve biztosítják a sziklaszilárd internetet, hogy minden zökkenőmentesen történjen a munka során.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez