Novembertől az új vízum nálunk is kötelező lesz

Sky Travel | 2023.01.05 | Hírek

A neve: ETIAS. És kizárólag ennek kiváltása után érkezhetnek a nem uniós országok állampolgárai a schengeni térség területére, azaz hozzánk is. Minden további információ itt.

Ez az ötlet még 2018-ban született meg, célja pedig az Európai Unió külső határának ellenőrzése és polgárainak védelme. A rendszer már azt megelőzően azonosítja a biztonsági fenyegetést jelentő személyeket, hogy elérnék az Európai Unió területét, írja a szerbiai N1 információja alapján az index.hu nagyközönségi portál.

Az első tervek szerint az ETIAS már ebben a hónapban üzembe állt volna, azonban a határidőt először 2023 májusáig meghosszabbították, a dolgok állása szerint azonban novembertől alkalmazzák majd, amit hivatalos honlapján már be is jelentett az Európai Bizottság.

 

A jelentkezési kérelmet az ETIAS weboldalán vagy mobilalkalmazásán kell benyújtani. Az űrlapot legkésőbb az utazás időpontja előtt 96 órával kell kitölteni, és tartalmaznia kell az e-mail-elérhetőség mellett az útlevél adatait, valamint a személyes adatokat. A 7 eurós (2800 Ft) illetéket hitelkártyával lehet kifizetni, azonban az ETIAS-t nem kell kiváltani a 18 év alattiaknak, ill. a 70 évnél idősebbeknek.

A beutazásra feljogosító engedély három évig érvényes. Ez alatt az idő alatt az uniós országokba irányuló utazások számát nem korlátozzák.

Így 2023. novemberétől kezdve a nem uniós országok állampolgárai csak ETIAS-engedéllyel léphetnek be Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Lengyelország Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia területére.

(forrás: turizmusonline.hu) 

Vissza a hírekhez