Németországban már kapható az országos tömegközlekedési jegy

Sky Travel | 2023.04.06. | Hírek

Április 3-án megkezdődött Németországban a 49 eurós, országos tömegközlekedési havi bérlet árusítása. A jegy május 1-jétől érvényes a helyi és regionális közlekedésben az egész országban.

A "Deutschland-Ticket" vagy "D-Ticket" elővételben már megvásárolható a Deutsche Bahn honlapján és alkalmazásában, valamint a közlekedési vállalatoknál Németország-szerte. A jegyet digitális előfizetéssel lehet megvásárolni, havonta megújul, de a hónap végén akár le is lehet mondani – írja az euronews.

Volker Wissing közlekedési miniszter novemberben azt mondta, hogy az országos bérlet bevezetésének célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése és az emberek segítése a megélhetési válság kezelésében. Kísérleti jelleggel 2022 nyarán már bevezették a havi 9 eurós jegyet, mellyel a német közlekedési vállalatok szövetsége, a VDV szerint a három hónap alatt mintegy 1,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítottak meg.

Az új jegy és díjszabás eredetileg januárban lépett volna érvénybe, de a 16 német tartomány közlekedési minisztereinek csak mostanra sikerült megállapodniuk az új havidíjról. Májustól a havi bérlet ára 49 euró lesz, azaz napi 1,60 euró körüli összeg. Hat év alatti gyermekeknek nincs szükségük jegyre az utazáshoz.

A jegy érvényes a buszokon és a vonatokon is, vagyis valamennyi rövid és középtávú tömegközlekedési eszközön, amit az állam üzemeltet. Nem érvényes azonban a DB Fernverkehr AG által üzemeltetett vonatokon (beleértve az RE-t) vagy más távolsági szolgáltatók, például a FlixTrain (IC, EC, ICE) által üzemeltetett vonatokon.

Néhány állam úgy döntött, hogy amíg az országos rendszer nem lép életbe, létrehozza a saját változatát. Berlin például egy 29 eurós jegyet vezetett be, amely a régió tömegközlekedési eszközein érvényes. A jegyet októberben kezdték el árusítani, de április végén a 49 eurós jegy váltja fel ezt is.

 

Spanyolországban meghosszabbították az ingyenes vasúti jegyrendszert

Mindeközben Spanyolországban is igyekeznek a megélhetési válságot enyhíteni: a spanyol kormány korábban már országszerte megfelezte a tömegközlekedés költségeit, csökkentette az áfát és az üzemanyag adóját, majd a rövid- és középtávú vonatközlekedés egy részét tette teljesen ingyenessé – legalábbis a rendszeres utasok számára.

A programot Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök jelentette be 2022 júliusában, aki elmondta, hogy a Renfe nemzeti vasúttársaság által üzemeltetett Cercanías (ingázó vonat), Rodalies (katalán ingázó járatok) és Media Distancia (középtávú regionális vonalak, amelyek 300 km-nél rövidebb utakat tesznek meg) járatok 2022. szeptember 1-jétől december 31-ig ingyenesek lesznek – írja a TimeOutMivel a rendszer hihetetlenül népszerűnek bizonyult, meghosszabbították az ingyenes jegylehetőséget, az akció most úgy tűnik, 2023 decemberében ér véget.
A 100 százalékos kedvezmény a két menetrend szerinti célállomás közötti többszöri utazásra szóló jegyekre vonatkozik, az egyszeri menetjegyek nem számítanak bele. A rendszer tehát inkább a rendszeres ingázóknak szól, mint a több úti célt meglátogatni kívánó látogatóknak.

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez