Német-francia kedvezményes közlekedési bérlet bevezetését javasolják

Sky Travel | 2023.06.12. | Hírek

A kedvezményes közlekedési bérlet német és francia rendszerének összehangolását javasolja a német szövetségi közlekedési miniszter.

Volker Wissing egy hétvégi lapinterjúban elmondta, hogy a francia kormány a Németország-menetjegy (Deutschlandticket) elnevezésű kedvezményes bérlethez hasonló megoldáson dolgozik, ami alkalmat ad új, a határokon átnyúló, német-francia rendszer kialakítására.

"Nagyon támogatnám, ha kölcsönösen elismernénk egymás nemzeti közlekedési bérleteit" – mondta a politikus a német Funke médiacsoport lapjaiban és a Ouest-France című francia lapban közölt interjúban.

Kiemelte, hogy a német-francia példát más európai országok is követhetnék. Egy ilyen nagyobb, több országot összefogó bérletrendszer azonban igen összetett vállalkozás lenne, és megvalósítása hosszabb időt igényelne – tette hozzá a miniszter, aki egy másik újítás, a fiataloknak szóló német-francia barátsági útlevél bevezetése alkalmából nyilatkozott.

A két ország megbékéléséről, barátságáról és együttműködéséről kötött megállapodás, az Elysée-szerződés aláírásának hatvanadik évfordulójára elindított kezdeményezés révén a 18-27 éves korosztályból 30 ezer német és 30 ezer francia egy hónapon keresztül ingyen utazhat vonaton a partnerországban a júliustól decemberig tartó időszakban. Az útlevélnek nevezett ingyenes vasúti bérletekért hétfőtől lehet jelentkezni.

A Deutschlandticketet májusban vezették be, havonta fizetendő és bármikor lemondható éves bérletként. Az okostelefon-alkalmazással, chipkártyaként vagy kinyomtatott QR-kódként használható bérlet az egész országban érvényes a helyi közösségi közlekedési vállalatok járatain és a Deutsche Bahn vasúttársaság regionális járatain. A bérletet bárki megválthatja, életkori korlátozás nincs. Ára 49 euró, ami komoly megtakarítást jelent, tekintve, hogy például Berlinben 91 euróba kerül a hagyományos havi bérlet. Az első hónapban tízmillióan vásárolták meg.

A Deutschlandticket elődjét, az úgynevezett kilenceurós menetjegyet (9-Euro-Ticket) 2022-ben vezették be a nyári hónapokra, a június-augusztusi időszakra. Az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozását szolgáló támogatások egyikeként bevezetett kedvezményes nyári havi bérletből 50 millió kelt el.

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez