Nem tervezik visszaállítani az egyéni gépjárműforgalmat a Lánchídon

Sky Travel | 2023.06.20. | Hírek

Forgalomcsillapított Lánchídról döntött az "első budapesti lakógyűlésen" szavazók túlnyomó többsége: ennek értelmében fenntartják a jelenlegi forgalmi rendet, így a felújítás befejeztével sem tervezik visszaállítani az egyéni gépjárműforgalmat a hídon - közölte a főpolgármester.

Karácsony Gergely az online szavazás eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján elmondta, a válaszadók csaknem 80 százaléka egyetért azzal, hogy a Lánchíd maradjon forgalomcsillapított híd, amit a közösségi közlekedés, a taxik, a kerékpárosok és a motorosok használhatnak.

A főpolgármester előző nap jelentette be, hogy "a főváros történetének legnagyobb részvételi szavazásán" 136 ezer budapesti adta le szavazatát online, a jogosultak több mint 9 százaléka.

Keddi sajtótájékoztatóján közölte, a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) arra utasítja, hogy véglegesítsék a Lánchíd forgalmi rendjével kapcsolatos teendőiket, valamint arra, hogy folytassák a Lánchídhoz kapcsolódó közterületek zöldítését.

A Lánchíd megújult útpályáját 2022. december 16-án helyezték ideiglenes forgalomba, azóta használhatják a BKK járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők.

A személy- és egyéb gépjárművel közlekedők az ideiglenes forgalmi rend értelmében nem mehetnek a hídra, behajtani tilos tábla figyelmeztet erre. Gyalog a felújítás végleges szakaszának lezárta után lehet használni a hidat.

A Lánchíd forgalmi rendjére vonatkozó kérdésre válaszolva Karácsony Gergely közölte, a szakmai szervezetekkel közlekedési egyeztetést kezdeményeznek, de "a budapestiek döntése világos, a városvezetés szándékával megegyező".

"Nem kívánjuk az egyéni gépjárműforgalmat visszaállítani a Lánchídon" - jelentette ki.

Azt mondta, a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről a felújítás végéig kell dönteni, és ez a döntés megszületett, végre fogják hajtani a budapestiek döntését, de szeretnének a belváros forgalmi rendjéről egyeztetni a szakmai szervezetekkel.

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez