Nem lesznek olcsóbbak a nyári török utak, mégis tömegek foglalnak

Sky Travel | 2022. 01. 13. | Hírek

A törökországi nyaralások árát nem befolyásolja a török fizetőeszköz gyengülése – ez derül ki a hazai kiutaztató irodákhoz címzett körkérdésünkből. A török riviéra ennek ellenére újra a nyár slágere lehet.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Csehországban a devizák árfolyamának egymáshoz képesti mozgása (a török líra euróval szembeni jelentős gyengülése, illetve a cseh korona euróval szembeni erősödése) miatt olcsóbbá, és emiatt nagyon kelendővé váltak a török utak. A cseh utazóközönség igyekszik kihasználni a kedvező utazási lehetőségeket, a bevásárlással kombinált nyaralások pillanatok alatt gazdára lelnek. De mi a helyzet nálunk? – kérdeztük meg három török kiutaztató irodától.

 

Törökország a sláger a Kartago Toursnál

A magyar kiutazásban jelenleg nincsenek, és nem is várhatók hasonló folyamatok. A Kartago Tours tájékoztatása szerint a líra gyengülése az értékesítési árakat nem befolyásolta, hiszen szerződéseik euróban lettek meghatározva mind a magyar, mind a cseh piacon.

„Nyilván lehet olyan termék, amely sikert arathatott – például a cikkben is említett, vásárlással egybekötött pihenés –, hiszen jelenleg nagyon kedvező áron lehet foglalni szállást és repülőjegyet Törökországba a téli, tavaszi időszakra, de ez nem több ezres nagyságrend" – adott hangot véleményének Füri Mihályné cégvezető.

Törökország egyébként továbbra is nagyon vonzó, a cégcsoporton belül Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban is az egyik legnépszerűbb az előfoglalásban, de kelendősége nem köthető a líra árfolyamához. Az utazási iroda a főszezonra Budapestről három charterjárattal tervez, és a debreceni járaton is rendelkeznek kapacitással. Az árualap hasonló lesz a korábbi évekhez, de folyamatosan bővítik a kínálatot, hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni – hangsúlyozta a szakember.

Lekötött kapacitásaik több mint egynegyede irányul Törökországba, a többi célterületen is erősödésben bíznak. Az árbevétel növekedésével számolva idén is növelték vagyoni biztosítékukat, 511 millióról 600 millió forintra, és szükség esetén készen állnak a további növelésre.

A kinti partnerek szintén bíznak az erős szezonban: az előfoglalásban természetesen jelentős kedvezményeket biztosítanak a szállodák, de az idén nem jellemzőek az újabb és újabb akciók, sőt, van olyan hotel, ahonnan már „stop sale" érkezett, mert telített a szálloda a nyári időszakra – fűzte hozzá a cégvezető.

 

Dübörög az előszezon a Sun & Fun-nál

„Törökország az elmúlt években a legnépszerűbb és a legsikeresebb célterületünk. Az előfoglalás időszaka alatt naponta több száz főre érkezik foglalásunk erre a desztinációra" – számolt be a piaci keresletről Kovács Zsolt, a Sun & Fun értékesítési vezetője, hozzátéve, hogy a foglalási kedv eleve magas, abban nincs kiugró változás. A publikált árakat náluk sem befolyásolja a török líra árfolyama, viszont elképzelhető, hogy az euró-forint mozgását a későbbiekben le kell követniük.

Reményeik szerint 2022 határozottan sikeres év lesz. A Budapest–Antalya–Budapest útvonalon bővítették járataikat, emellett Dél- és Észak-Ciprus is erősödik az árualapjukban.Növekedési várakozásaiknak megfelelően a 2019-es 2,2 milliárd, és a tavalyi évben letett 1,1 milliárd forintos összeg után az idei évre 1,5 milliárd forintra emelték a Sun & Fun Holidays vagyoni biztosítékát, és cégcsoportjuk másik tagja, a Last Call Travel is 120 millió forint kauciót jegyez. Az összesen 1 milliárd 620 ezer forintos vagyoni biztosítékuk Magyarországon jelenleg a legmagasabb az utazásszervezők között. „Természetesen mindkét cég esetében a tervezett kapacitással szinkronizált vagyoni biztosítékról van szó" – tette hozzá Kovács Zsolt.

 

Jelentősen emelte vagyoni biztosítékát az Orex Travel

„Az utazási csomagok nem lettek olcsóbbak tavalyhoz képest, mert a légitársaságokkal, szállodákkal és a többi szolgáltatóval nem lírában, hanem euróban kötöttük meg a nemzetközi szerződéseket" – erősítette meg a két másik utazási iroda által elmondottakat Kerim Yalcin, az Orex Travel értékesítési és marketingigazgatója. A csomagárak tekintetében tehát a kiutaztatók nem különösebben profitálnak az árfolyamváltozásból, az utasok számára viszont előnyös kint bevásárolni, hiszen a török líra gyengülése miatt devizáik többet érnek.

Az utazási iroda a tavalyi rövid, ám sikeres nyár után most nagyon erős előfoglalási időszaknak örülhet. „Az oltás, a maszk vagy a PCR-teszt nem szegi az utasok kedvét" – számolt be tapasztalataikról a szakember. Tavalyi forgalmuk megduplázásában, nagyságrendileg 20 ezer fős forgalomban bíznak, szinte a hét minden napján repülnek Antalyába a Sunexpress és a Corendon légitársaságokkal. A várt forgalomnövekedésnek megfelelően vagyoni biztosítékukat 475 millió forintra emelték, amit menet közben, szükség esetén készek tovább emelni.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez