Nagy az érdeklődés Szerbiában hazánk iránt

Sky Travel | 2022. 04. 06. | Hírek

Rendkívüli érdeklődést tapasztaltak Magyarország iránt a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai a március 24-27. között Belgrádban megrendezett ITF nemzetközi turisztikai vásáron.

A rendezvényen Magyarország önálló standdal vett részt, amelyen a szerb piac iránt érdeklődő 10 magyar társkiállító (hotelek, fürdők, TDM-ek) is megjelenési lehetőséget kapott, több száz tárgyalást bonyolítva a vásáron résztvevő szakemberekkel és érdeklődőkkel - tájékoztatotta lapunkat az MTÜ.

A vásárhoz kapcsolódóan az MTÜ a nyitónapon egy Magyarországot népszerűsítő, prezentációval egybekötött fogadást rendezett a szerb szakmai partnerek számára, a magyar stand március 25-i hivatalos megnyitóján Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete köszöntötte a jelenlevőket. Tiszteletét tette a magyar standon Szerbia Nemzeti Turisztikai Szervezetének vezérigazgatója is. Marija Labovic megerősítette, hogy az MTÜ-vel 2021 júliusában megkötött hosszú távú együttműködési megállapodásnak is köszönhetően a két ország közötti kétoldalú turisztikai kapcsolatok egyre erősebbek, egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható a szerb utazók részéről Magyarország iránt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a szerb vendég- és vendégéjszaka szám 2017-től 2019-ig stagnált, a magyarországi küldőpiacok rangsorában Szerbia 2019-ben a 24. helyet foglalta el. 2021 vendégforgalma alapján ugyanakkor Szerbia a kereskedelmi vendégéjszakák rangsorában a 16. helyre lépett elő, amely jól mutatja, hogy a világjárvány következtében a közeli turisztikai küldőpiacok szerepe felértékelődött.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021-ben megindult a növekedés, a tavalyi szerb vendégforgalom már jelentősen meghaladta a 2020-ban Szerbiából érkező egész éves vendégforgalmat. A növekedés volumene a fővárosban még jelentősebb volt, mint vidéken.

A vendégéjszakák körülbelül 40%-át Budapesten töltötték el a szerb vendégek.

 

A turisztikai térségek közül Szeged és térségéhez köthető a legtöbb szerb vendégéjszaka, ezen kívül Győr-Pannonhalma, Sopron-Fertő és a Balaton térsége volt népszerű körükben.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez