Múzeumként nyitott újra a Szűz tornya Isztambulban

Sky Travel | 2023.07.28. | Hírek

Átfogó restaurálása után műemlékként és múzeumként nyitott újra az isztambuli Szűz tornya.

Az ázsiai oldalon álló Kız Kulesi (szó szerint: Leánytorony) az i. e. 5. században épült a Boszporusz partjainál, egy kis szigeten. Itt ellenőrizték és adóztatták meg a Boszporuszon áthaladó hajókat.

A XII. században Manuel Komnenos bizánci császár erődöt épített a szigeten. Miután II. Mehmed szultán 1453-ban elfoglalta Isztambult, újjáépíttette a tornyot, amely őrtoronyként, világítótoronyként és karanténállomásként szolgált a következő évszázadokban. A 20. század második felében radarállomásként, raktárként, később étteremként használták az építményt.

A toronyhoz több legenda is fűződik. Az egyik szerint a leányának építtette a szultán menedékül, miután megjósolták neki, hogy a lány kígyómarástól fog meghalni. A hercegnő azonban nem kerülte el a sorsát, mivel egy kígyó végül mégiscsak bejutott a toronyba, egy gyümölcsöskosárban elrejtőzve.

A másik legenda szerint egy görög ifjú, Leandrosz beleszeretett Héróba, Aphrodité papnőjébe, aki a toronyban élt. A férfi minden éjjel átúszott szerelméhez, aki mindig lámpást gyújtott, hogy az ifjú tudjon tájékozódni. Egy nap vihar támadt, kialudt a lámpás fénye, Leandrosz pedig beleveszett a Boszporuszba. Héró követte szerelmét a halálba.

A tornyot 2021-ben kezdték el restaurálni, és néhány napja nyitott újra műemlékként és múzeumként. Megközelíteni hajóval lehet, a szállítás 50 török lírába, a belépőjegy pedig 400 török lírába kerül. Museum Pass Türkiye birtokában csak a szállításért kell fizetni.

 

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez