Most 30 millió forintot kap, ha egy ír szigeten vesz házat

Sky Travel | 2023.06.21. | Hírek

Írország meghirdette az „Our Living Islands” elnevezésű projektet, amelynek segítségével a lakosság fogyását szeretné megállítani több kis szigeten.

Akik a nyüzsgő mindennapoktól távol szeretnének maguknak otthont teremteni, Írországban is megtehetik, és még egy kis kezdőtőkét is kapnak hozzá – írja a Travel News.

Az „Our Living Islandselnevezésű projekttel Írország egyik célja, hogy növelje szigeteinek lakosságát. Konkrétan 23 kis szigetről van szó az ország nyugati partjai közelében, amelyeket még hidak sem kötnek össze a szárazfölddel. Az egyik sziget, Inishmore lélegzetelállító tájait A sziget szellemei című hollywoodi filmből is ismerhetjük.

Különösen csábító a több mint 30 millió forintnak megfelelő pénzinjekció, amit azok kapnak, akik vesznek egy 1993 előtt épült, legalább két éve üresen álló, lepusztult házat, felújítják, majd laknak is benne. A hatóságok pontosan meghatározták, mire lehet fordítani a pénzt, ez lehet például a homlokzat kifestése vagy a padló javítása.

Az ír szárazföldön már van egy ehhez hasonló akció, amely Croí Cónaithe néven fut, az ennek keretében juttatott pénzösszegek azonban nem ilyen magasak. Valószínűleg a szigeteken körülményesebb és drágább a házak felújítása, mivel a szükséges infrastruktúra gyakran hiányzik.

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez