Megújul a Hortobágy

Sky Travel | 2023.04.27. | Hírek

A múlt hét végén a Világörökségünk – a Puszta napja címmel két napos rendezvénysorozattal várták a Hortobágyra és térségébe érkezőket.

A mai Hortobágy – amely az UNESCO világörökség része – nem erről híres, szerencsére. A belföldieknek is nyújt érdekes programokat, amint az a közelgő rendezvénykavalkádból kiderül.

A Kilenclyukú híd le lesz zárva
A település központja – a vásártér, a Pásztormúzeum és a Körszín épülete – hamarosan megújul. A kivitelezési munkák miatt a Kilenclyukú hídon idén tavasszal nem tudnak a pásztorok és a jószágok átvonulni – adja hírül a régió Facebook-oldala.

A különböző helyszíneken találkozhatott a látogató a pásztorokkal és jószágaikkal, a térség természeti kincseivel, gyűjthetett élményeket, belekóstolhatott a helyi ételek ízébe, és vihetett magával haza vásárfiát emlékbe.
Járt már Mátán? Ha nem debreceni, vagy helybéli, akkor nem valószínű. Máta Major közigazgatásilag Hortobágy községhez tartozik. A rendezvény mindkét napján meg lehetett itt tekinteni a Renyhe ménes, valamint az Anyakanca ménes csikóival való kihajtását, ami idén különleges attrakció volt.

Ménes kihajtás, díjugrató verseny, madárgyűrűzés
Mindkét napon sokféle program várta a belföldi és külföldi turistákat, látványos pusztai show, kézműves termékek vására, helyi ételek kóstolása a Hortobágyi Csárda jóvoltából. Szombaton került sor a csikós -és fogathajtó bemutatókra, valamint a Barango-LÓ-Kalandtúrára. Vasárnap regionális díjugrató versenyt, valamint a fiatal lovak fogathajtó versenyét rendezték meg.
A halastavi kisvasút indítóállomásán természetismereti kiállítás és játékok keltették fel elsősorban a gyerekek figyelmét. Sokakat érdekelt bizonyára a madárgyűrűzési bemutató. Óránkénti indultak a kisvasúti járatok, a végállomáson távcsővel lehetett megfigyelni a madarakat.
Ingyenes szakvezetéses sétákat szerveztek a Bivalyos-tóhoz, a Halászbárkában pedig filmvetítésekre került sor. Izgalmasnak bizonyult a kisvonatos csillagles is. Április 22-én, a Föld Napja alkalmából, kisvonatozással egybekötött madarásztúra volt.

Halboncolástól a birkakörmölésig
Tudta, hogy csúcsragadozók is élnek a Hortobágyon? Látványetetéssel egybekötött szakvezetéses séta is volt a farkas és az aranysakál kifutójánál. Vadlovak és őstulkok a Kárpát-medencében címmel ugyancsak szakvezetéses sétát szerveztek. A látogatók megismerkedhettek a vízi gerinctelenekkel, a bátrabbak megtekinthették, milyen is egy halboncolás. Terepjárós szafari program, kézműves játszóház és nyereményjáték színesítették a programpalettát.

A Pusztai Állatparkban megtudhattuk, milyen is élőben a birkakörmölés és a birkanyírás, és lovagolhatunk pónin. Este a Lyridák meteorraj- hullócsillag megtekintésére került sor.
Szakvezetéses motorcsónak és kenutúrák a folyón
Ha nem tudta volna, nemcsak a puszta és a település neve Hortobágy, hanem az itteni folyóé is. Különféle vízitúrák, óránként szakvezetéses motorcsónak és kenutúra demonstrálja, mennyiféle élmény várhatja azokat, akik e tájékra ellátogatnak.

 

(forrás: turizmus online)

Vissza a hírekhez