Megsemmisült a világ legnagyobb méretű repülőgépe

Sky Travel | 2022. 03. 03. | Hírek

Ukrán illetékesek szerint az orosz invázió során megsemmisült a világ legnagyobb méretű repülőgépeként számot tartott Antonov AN-225-öse, amelyből csupán egyetlen példány készült.

A Mrija (ukránul „Álom") nevű kultikus repülőgép a Kijev közelében található Hostomel repülőtéren állt, amikor támadás érte. A CNN beszámolója szerint az ukrán hatóságok bejelentették, hogy újjá fogják építeni a gépet.

A hírportál azt is hozzáteszi, hogy független források nem erősítették meg a repülőgép megsemmisülését. Az Ukroboronprom nevű ukrán államvédelmi társaság, amely az Antonov üzemeltetéséért felelős, megerősítette a gép elpusztítását. Hozzátették, hogy a helyreállítása több mint 3 milliárd dollárba fog kerülni.

A gép már 30 éve repül, éppen szervizelték, amikor támadás érte a hangárt, amelyben tárolták.

Az AN-225-öst számtalan alkalommal használták humanitárius segélyek szállítására, például amikor földrengés sújtotta Haitit, majd a koronavírus-járvány első napjaiban szállítottak vele orvosi eszközöket.

A Mrija minden idők legsúlyosabb repülőgépe, amely akár 250 tonna áru szállítására is képes. A típus egyetlen példánya a kijevi székhelyű Antonov gyárban készült és 1988-ban tette meg első útját és azóta is folyamatosan közlekedett.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez