Megadóztatják a Manchester központjában megszálló turistákat

Sky Travel | 2023.03.29. | Hírek

Április 1-jétől a Manchester központjában megszálló turistáknak egy új adót is meg kell fizetniük, éjszakánként és szobánként egy fontot. Az ebből befolyt bevételből a látogatói élményt szeretnék javítani.

A szállodatulajdonosok 2022-ben szavazták meg a „City Visitor Charge" elnevezésű illetéket: éjszakánként és szobánként egy fontot számolnak fel azoknak, akik a városközpont valamelyik szállodájában vagy apartmanjában szállnak meg. Az Egyesült Királyságban így Manchester az első város, amelyik látogatói illetéket vet ki a turistákra, felzárkózva ezzel többek között Velence, Barcelona és Róma mellé – írta meg az Independent.

A lépés a szálláslehetőségek jelentős bővülése közepette történik, miután az elkövetkező években közel 6000 szállodai szobával gyarapodik Manchester.„Az előrejelzések szerint az új illetékből évente körülbelül 3 millió font (1,3 milliárd forint) bevételre számíthatunk, amelyből a nemrég megalakult manchesteri szállásfejlesztési körzetet (ABID) finanszírozzuk, javítjuk a látogatói élményt és növeljük a turisztikai bevételeinket a következő öt évben" – mondta Annie Brown, az ABID elnöke. Hozzátette, hogy más európai városokkal összehasonlítva, ahol már korábban bevezettek hasonló adókat, a kiszabott 1 fontnyi összeg viszonylag alacsonynak számít.

A következő brit város várhatóan Edinburgh lesz, ahol éjszakánként 2 fontot számolnának fel a turistáknak, miután 2022 novemberében a helyi önkormányzat megszavazta a lépést.

(forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez